Варіативні компоненти освітньої програми обираються кожним здобувачем вищої освіти протягом першого тижня на початку навчального року (вересень місяць) за консультацією з куратором (або гарантом освітньої програми чи заступником декана з навчальної роботи) з рекомендованого переліку, що відповідає рівню освіти та спеціальності підготовки студента, або ж з переліків інших спеціальностей, за якими надаються освітні послуги в межах факультету чи університету. Обрані студентом варіативні коспоненти (дисципліни та ін.) мають бути оформлені відповідною заявою, яка надається на розгляд і затвердження деканові факультету, після чого компонента (и) вносяться до індивідувального навчального плану підготовки конкретного студента.
Загальнофакультетський каталог вибіркових освітніх компонент 2024 року
Шифр освіт-нього компо-нента | Компонент | Курс | Семестр | Рекомендовані для вибору освітні компоненти з боку: | |||
робочої групи освітньої програми і випускової кафедри за принципом : або… / або… | вченої ради факультету ТВППТСБ (каталог факультету) | вченої ради університету (каталог університету) | |||||
Дисципліна 1 | Дисципліна 2 | ||||||
Освітня спеціальність 162 – «Біотехнологія та біоінженерія» | |||||||
ВК1 | Вибіркова дисципліна 1 | 1 | 1 | Культурологія | Історія та етнокультура України | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc/#1648710444596-445741e1-9f06 | https://moodle.mnau.edu.ua |
ВК2
ВК1.2 |
Вибіркова дисципліна 2 | 2
4 |
4
8 |
Соціологія | Сталий розвиток суспільства | ||
ВК3
ВК1.3 |
Вибіркова дисципліна 3 | 1
4 |
2
8 |
Психологія | Інженерна психологія | ||
ВК4
ВК1.4 |
Вибіркова дисципліна 4 | 2
4 |
4
7 |
Правознавство | Господарське законодавство | ||
ВК5 | Вибіркова дисципліна 5 | 3 | 5 | Політологія | Політичні інститути та процеси | ||
ВК6 | Вибіркова дисципліна 6 | 1 | 2 | Основи молекулярної біології | Напрями сучасної біотехнології | ||
ВК7 | Вибіркова дисципліна 7 | 2 | 3 | Біофізика | Електрофізичні методи обробки c.-г. продукції | ||
ВК8 | Вибіркова дисципліна 8 | 2 | 4 | Фізіологія і годівля тварин | Основи анатомії та фізіології тварин | ||
ВК9 | Вибіркова дисципліна 9 | 3 | 5 | Гігієна тварин та ветсанітарія | Гігієна та санітарія харчових та кормових виробництв | ||
ВК10 | Вибіркова дисципліна 10 | 3 | 5 | Біотехнологія репродукції організмів | Ембріоінженерія | ||
ВК11 | Вибіркова дисципліна 11 | 3 | 5 | Основи біотехнології рослин | Генетична інженерія в рослинництві | ||
ВК12 | Вибіркова дисципліна 12 | 3 | 6 | Мікробіологічне виробництво кормів та кормових добавок | Мікробіологія мʼясних та молочних продуктів | ||
ВК13 | Вибіркова дисципліна 13 | 3 | 6 | Біобезпека використання біотехнологій | Екологічна біотехнологія | ||
ВК14 | Вибіркова дисципліна 14 | 3 | 5 | Основи біотехнології тварин | Біотехнологія в селекції тварин | ||
ВК15 | Вибіркова дисципліна 15 | 3 | 6 | Біоенергетика | Прикладна механіка | ||
ВК1.16 | Вибіркова дисципліна 16 | 4 | 8 | Біомоніторинг та біологічний контроль навколишнього середовища | Агротехнічні аспекти вермікультур | ||
ВК1.17 | Вибіркова дисципліна 17 | 4 | 8 | Екологізація біотехнологічних процесів та виробництв | Біологічні методи захисту агроекосистем | ||
ВК1.18 | Вибіркова дисципліна 18 | 4 | 7 | Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини | Генетичні ресурси сільськогосподарських тварин | ||
ВК1.19 | Вибіркова дисципліна 19 | 4 | 8 | Агроекологія | Генетична інженерія в тваринництві | ||
ВК1.20 | Вибіркова дисципліна 20 | 4 | 7 | Основи екобіотехнології | Технологія переробки побутових відходів та відходів сільського господарства | ||
Освітня спеціальність 181 – «Харчові технології» | |||||||
ВК1 | Вибіркова дисципліна 1 | 1 | 2 | Культурологія | Історія української культури | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc/#1648710444596-445741e1-9f06 | https://moodle.mnau.edu.ua |
ВК2 | Вибіркова дисципліна 2 | 1 | 1 | Правознавство | Соціологія | ||
ВК3 | Вибіркова дисципліна 3 | 2 | 3 | Гігієна та санітарія харчових виробництв | Основи санветекспертизи | ||
ВК4 | Вибіркова дисципліна 4 | 3 | 5 | Технохімічний контроль виробництва харчової промисловості | Організація НАССР на підприємстві харчової промисловості | ||
ВК5 | Вибіркова дисципліна 5 | 3 | 6 | Товарознавство харчових продуктів | Споживчі властивості спеціалізованих харчових продуктів | ||
ВК3.4 | Вибіркова дисципліна 6 | 4 | 7 | Харчові та дієтичні добавки | Технологія продуктів дієтичного харчування | ||
ВК7 | Вибіркова дисципліна 7 | 2 | 3 | Основи фізіології харчування | Технологія продуктів геронтологічного харчування | ||
ВК10 | Вибіркова дисципліна 10 | 2 | 4 | Організація обслуговування в закладах харчування | Технологія продуктів для здорового харчування | ||
ВК11 | Вибіркова дисципліна 11 | 1 | 1 | Промислове будівництво | Математичне моделювання технологічних процесів | ||
ВК3.6 | Вибіркова дисципліна 13 | 4 | 7, 8 | Кухні країн Світу | Дієтичне харчування | ||
ВК3.10 | Вибіркова дисципліна 14 | 4 | 7 | Облік і звітність на харчових підприємствах | Формування та реалізація облікової політики підприємств харчової промисловості | ||
ВК3.2 | Вибіркова дисципліна 15 | 4 | 8 | Дизайн страв та кондитерських виробів | Етнічні кухні | ||
ВК3.9 | Вибіркова дисципліна 17 | 4 | 7, 8 | Організація виробництва в закладах харчування | Технологія спортивного харчування | ||
Освітня спеціальність 204 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» | |||||||
ВК1 | Вибіркова дисципліна 1 | 1 | 1, 2 | Фізичне виховання | Безпека життєдіяльності та біозахист | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc/#1648710444596-445741e1-9f06 | https://moodle.mnau.edu.ua |
ВК2 | Вибіркова дисципліна 2 | 1 | 1 | Економічна теорія | Політологія | ||
ВК3 | Вибіркова дисципліна 3 | 2 | 3 | Прикладна зоологія | Прикладна ботаніка | ||
ВК4 | Вибіркова дисципліна 4 | 1 | 2 | Мікробіологія | Технічна мікробіологія | ||
ВБ5 | Вибіркова дисципліна 5 | 3 | 6 | Обчислювальна техніка та програмування | Інформатика та інформаційні технології | ||
ВБ6 | Вибіркова дисципліна 6 | 2 | 4 | Радіобіологія | – | ||
ВБ9 | Вибіркова дисципліна 9 | 4 | 7 | Процеси і апарати виробництв тваринництва | Технологічне обладнання цехів по переробці продукції тваринництва | ||
ВК10 | Вибіркова дисципліна 10 | 2
4 |
3
7 |
Технологія продуктів забою тварин | Проектування боєнь | ||
ВК11 | Вибіркова дисципліна 11 | 2
4 |
4
8 |
Профілактика хвороб тварин | Гігієна та санітарія тваринницьких підприємств | ||
ВБ12 | Вибіркова дисципліна 12 | 2
4 |
4
8 |
Сертифікація продукції та послуг | Системи управління якістю | ||
ВБ13 | Вибіркова дисципліна 13 | 4 | 7 | Зоотехнічний облік та автоматизовані системи управління у тваринництві | Генетичні ресурси с.-г. тварин | ||
ВБ14 | Вибіркова дисципліна 14 | 4 | 8 | Організація виробничих процесів у тваринництві | Комерційна діяльність у галузі тваринництва | ||
ВБ15 | Вибіркова дисципліна 15 | 3 | 6 | Зберігання та контроль якості кормів | Експертиза кормів | ||
ВБ16 | Вибіркова дисципліна 16 | 3 | 5 | Матеріалознавство та теплотехніка | Електротехніка |
Шифр освіт-нього компо-нента | Компонент | Курс | Семестр | Рекомендовані для вибору освітні компоненти з боку: | ||||||
робочої групи освітньої програми і випускової кафедри за принципом : або… / або… | вченої ради факультету ТВППТСБ (каталог факультету) | вченої ради університету (каталог університету) | ||||||||
Дисципліна 1 | Дисципліна 2 | Дисципліна 3 | ||||||||
Освітня спеціальність 204 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» | ||||||||||
ВК1.1
ВК1.2 ВК1.3 |
Вибіркова дисципліна 1 | 1/2/2 | 2/3/4 | Технологія виробництва продуктів тваринництва | Технологічне обладнання для виробництва молока та м’яса | Ветсанекс-пертиза молока та м’яса | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc/#1648710489558-9fe2a2a4-c945 | https://moodle.mnau.edu.ua | ||
ВК2.1
ВК2.2 ВК2.3 |
Вибіркова дисципліна 2 | 1/2/2 | 2/3/4 | Розведення та селекція тварин | Генетика популяцій | Селекція тварин та організація племінної справи | ||||
ВК3.1
ВК3.2 ВК3.3 |
Вибіркова дисципліна 3 | 1/2/2 | 2/3/4 | Годівля тварин й с.-г. птиці і технологія кормів | Експертиза кормів | Технологія та безпека годівлі с.-г. тварин | ||||
ВК4.1
ВК4.2 ВК4.3 |
Вибіркова дисципліна 4 | 1/2/2 | 2/3/4 | Селекційно-племінна робота у бджільниц-тві | Етологія та розмноження бджолиних сімей | Експертиза бджолиної продукції | ||||
ВК5.1
ВК5.2 ВК5.3 |
Вибіркова дисципліна 5 | 1/2/2 | 2/3/4 | Генетика популяцій | Молекулярно-генетичні методи діагнос-тики | Спеціальна генетика с.-г. тварин |
Алгортим вибору освітньої компоненти здобувачем вищої освіти
- Знайомство з власною чинною освітньою програмою за спеціальністю й рівнем освіти (молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії);
- Знайомство з рекомендованими групою забезпечення освітньої програми й випусковою кафедрою вибірковими компонентами та їх змістом по силабусах відповідно до спеціальності та рівня й ступеня освіти (роз”яснення – рекомендовані компоненти внесено в освітню програму та додатково викладено у цій закладці сайту; силабуси мають чітку анотацію дисципліни);
- Знайомство з рекомендованим загальнофакультетським каталогом вибіркових компонент (роз”яснення – викладено у цій закладці сайту за заголовками “Перелік вибіркових компонент…”), а також їх змістом по силабусах;
- Знайомство з рекомендованим загальноуніверситетським каталогом вибіркових компонент та змістом їх силабусів по сторінках факультетів сайту: обліково-фінансовий факультет, факультет менеджменту, інженерно-енергетичний факультет, факультет агротехнологій, факультет культури і виховання;
- Оформлення впродовж 01-10 вересня щороку особистої письмової заяви на ім”я декана факультету за встановленою формою з переліком обраних освітніх компонент, надання заяви до деканату.