Підпала Тетяна Василівна
доктор сільськогосподарських наук, професор завідувач кафедри
Народилася 24.02.1955 р. в селі Нова Збур’ївка Голопристанського району Херсонської області у родині селян. У 1972 р. здобула повну середню освіту у Новозбур’ївській школі №1 Голопристанського району Херсонської області. У 1972 р. вступила до Херсонського сільськогосподарського інституту на зооінженерний факультет, який у 1977 році закінчила з відзнакою. Трудову діяльність розпочала в 1977 році зоотехніком-селекціонером в колгоспі «Перше травня» Херсонської області.
Протягом 1979-1990 років працювала в Інституті тваринництва степових районів «Асканія-Нова» Херсонської області. У період 1977-1980 років заочно навчалася в аспірантурі вищезазначеного закладу. У 1985 році захистила кандидатську дисертацію на тему: «Методи підбору при чистопорідному розведенні червоної степової породи на півдні України» в Естонському НДІ тваринництва і ветеринарії ім. А. Мельдера (м. Тарту). У 1988 році присвоєно вчене звання старшого наукового співробітника зі спеціальності «Розведення, селекція і відтворення сільськогосподарських тварин».
З 1990 року по 2002 рік працювала в Кримському державному аграрному університеті на посаді доцента кафедри тваринництва. У 1995 році присвоєно вчене звання доцента кафедри тваринництва. У жовтні 2000 році захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук на тему: «Генезис процесу породного перетворення в популяції червоної степової худоби» в Інституті розведення і генетики тварин НААН (с. Чубинське Київської області).
З вересня 2002 року і по теперішній час працює в Миколаївському національному аграрному університеті спочатку на посаду професора кафедри спеціальної зоотехнії, а з 2003 року і по цей час – завідувач кафедри технології переробки, стандартизації і сертифікації продукції тваринництва. У 2002 році присвоєно ступінь доктора сільськогосподарських наук, а у 2004 році – вчене звання професора по кафедрі «Спеціальна зоотехнія».
Т.В. Підпала має понад 265 наукових та навчально-методичних праць. Основні теоретичні та практичні результати наукових досліджень представлено у статтях різних рецензованих фахових видань. Має індекс Гірша h-индекс 5 по наукометричній базі Google Scholar.
Співавтор заводської лінії Дуная 485 ХСН-1246 червоної степової породи великої рогатої худоби; української червоної молочної породи; жирномолочного внутріпородного типу; таврійського зонального заводського типу і заводської лінії Ганнібала 25833.
Під керівництвом Т.В. Підпалої захистили кандидатські дисертації: Л.О. Стріха (2009 р.), О.К. Цхвітава (2011 р.), С.Є. Ясевін (2012 р.), О.В. Дровняк (2013 р.), О.С. Марикіна (2015 р.), Н.В. Гребенюк (2015 р.) і С.О. Бондар (2017 р.), Є.М. Зайцев (2018 р.) і Н.П. Шевчук (2021).
Входить до складу спеціалізованої вченої ради Д 38.806.02 з захисту докторських і кандидатських дисертацій у Миколаївському НАУ і ДВНЗ «Херсонський ДАУ», редакційної колегії наукових збірників «Вісник аграрної науки Причорномор’я» і «Науковий вісник «Асканія-Нова», член експертної комісії МОН України за фаховим напрямом «Агропромисловий комплекс, лісове і садово-паркове господарство та ветеринарія»; регіональної дегустаційної комісії харчової продукції.
За плідну роботу занесена до книг «Пріоритети та наукова спадщина» – Інститут тваринництва степових районів ім. М.Ф. Іванова «Асканія-Нова» і «Золоті сторінки», започатковану Інститутом розведення і генетики тварин НААН.
За вагомий внесок у підготовку висококваліфікованих фахівців для аграрного виробництва, плідну наукову і педагогічну діяльність Т.В. Підпала в 2010 році нагороджена знаком «Відмінник аграрної освіти та науки» ІІІ ступеня.
Основна наукова робота пов’язана з вирішенням проблемних питань щодо удосконалення вітчизняних молочних порід великої рогатої худоби, створених на основі використання світового генофонду, пристосованих до інтенсивних технологій ведення галузі скотарства. На даному етапі наукові дослідження спрямовані на встановлення результативності спільної дії селекції та природного відбору для виявлення можливості корегування методів племінної роботи, а також визначення взаємозалежності підвищення рівня молочності корів та змінюваності їхньої пристосованості до умов середовища. Іншою, не менш важливою, спрямованістю досліджень є оцінювання за популяційно-генетичними параметрами господарськи корисних ознак молочної худоби формування високопродуктивних стад, ліній, родин, популяцій, порід.
- «Технологія виробництва молока і яловичини» (курс 4-й, 1-го РВО, СВО: «Бакалавр», освітньої спеціальності 204 – «ТВППТ»)
- «Історія розвитку зоотехнії» (курс 1-й, 3-го РВО, СВО «Доктор філософії», освітньої спеціальності 204 – «ТВППТ»)
- «Науково-дослідна робота студентів» (курс 3-й, 1-го РВО, СВО: «Бакалавр», освітньої спеціальності 181– « Харчові технології»)
- Підпала Т. В. Технологія вирощування телят у молочний період / Т. В. Підпала, Н. В. Гребенюк // Вісник Сумського НАУ : серія «Тваринництво». – Суми, 2014. – Вип. 2/1 (24). – С. 157-160.
- Підпала Т. Інтенсивна відгодівля бугайців молочних порід / Т. Підпала, Н. Гребенюк // Тваринництво України. – 2014. – № 12. – С. 2-6.
- Підпала Т. Технологічне середовище і пристосованість корів / Т. Підпала, О. Марикіна // Тваринництво України. – 2014. – № 5. – С. 9-13.
- Марикіна О. С. Вплив жуйних процесів на молочну продуктивність корів різних порід / Т. В. Підпала, О. С. Марикіна // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – Миколаїв: МНАУ. – 2014. – Вип. 3 Т. 2. – С. 166-172.
- Підпала Т. В. Вплив живої маси корів-матерів на ріст бугайців різних порід / Т. В. Підпала, Н. В. Гребенюк // Вісник Сумського національного аграрного університету. Сер. : Тваринництво. – 2014. – Вип. 3/1 (25). – С. 182-185.
- Підпала Т. В. Зміна росту бугайців різних порід залежно від рівня продуктивності корів-матерів / Т. В. Підпала, Н. В. Гребенюк // Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини : зб. наук. праць. – Харків, 2014. – Вип. 29, Ч. 1. – С. 24-31.
- Підпала Т. В. Споріднене розведення в селекції молочної худоби / Т. В. Підпала, А. В. Хомик // Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини : зб. наук. праць. – Харків, 2014. – Вип. 29, Ч. 1. – С. 212-220.
- Подпалая Т. В. Особенности жвачных процессов и молочная продуктивность коров разных пород / Т. В. Подпалая, О. С. Марыкина // Фундаментальные и прикладные проблемы повышения продуктивности животных и конкуретноспособности продукции животноводства в современных экономических условиях АПК РФ : матер. межд. науч.-практ. конф., 2015. – Ульяновск, 2015. – Т. 2. – С. 280-283.
- Підпала Т. В. Оцінка забійних якостей бугайців молочних порід / Т. В. Підпала, Н. В. Гребенюк // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – Миколаїв : МНАУ, 2015. ‑ Вип. 1 (83). – С. 152-157.
- Підпала Т. В. Інбридинг та породоутворювальний процес у молочному скотарстві / Т. В. Підпала, А. В. Хомик // Вісник Сумського НАУ : серія «Тваринництво». – Суми, 2016. – Вип. 5(29). – С. 81-86.
- Підпала Т. В. Оцінка адаптаційної здатності у корів спеціалізованих молочних порід / Т. В. Підпала, С. О. Бондар // Вісник Сумського НАУ : серія «Тваринництво». – Суми, 2016. – Вип. 5(29). – С. 77-80.
- Підпала Т. В. Особливості прояву селекційних ознак у молочної худоби різних порід / Т. В. Підпала, С. О. Бондар // Таврійський науковий вісник. – Херсон : Видавець Грінь Д.С. – 2016. – Вип. 95 . – С. 135-140.
- Добышев А. С. Производство продукции животноводства : технико-технологические основы : учебник / А. С. Добышев, А. П. Курдеко, Т. В. Подпалая, Новиков А. Е. – Горки, Николаев : ННАУ, 2016. – 645 с.
- Підпала Т. В. Племінна цінність бугаїв-плідників за розвитком поєднаних ознак у їх дочок / Т. В. Підпала, С. О. Бондар // Тваринництво України. – 2016 – № 6. – С. 18-23.
- Підпала Т. В. Застосування ентропійного аналізу для оцінки селекційних ознак молочної худоби / Т. В. Підпала, С. С. Крамаренко, С. О. Бондар // Вісник Сумського НАУ : серія «Тваринництво». – Суми, 2016. – Вип. 7(30). – С. 89-93.
- Підпала Т. В. Оцінка молочної продуктивності корів голштинської породи різних генетико-екологічних поколінь / Т. В. Підпала, Є. М. Зайцев // Вісник Сумського НАУ : серія «Тваринництво». – Суми, 2017. – Вип. 5/1 (31). – С. 134-138.
- Підпала Т. В. Селекційно-генетичні параметри молочної продуктивності голштинської породи / Т. В. Підпала, Є. М. Зайцев // Аграрна наука та харчові технології : зб. наукових праць ВНАУ. – Вінниця, 2017. – Вип. 2(96). – С. 206-211.
- Підпала Т. В. Успадкування селекційних ознак потомством бугаїв-плідників голштинської породи / Т. В. Підпала, С. О. Бондар // Розведення і генетика тварин : міжвід. темат. наук. зб. – Київ, 2017 – Вип. 53. – С. 173-179.
- Подпалая Т. В., Зайцев Е. Н. Оценка развития признаков продуктивности молочного скота голштинской породы // Актуальные проблемы интенсивного развития животноводства : сб. научных трудов. Горки. 2017. Вып. 20. Ч. 1. С. 133-139.
- Підпала Т. В., Маташнюк Ю.С. Оцінка потоково-цехової системи виробництва молока // Вісник аграрної науки Причорномор’я. –. Миколаїв : МНАУ, 2017. – Вип. 2 (94). – С. 136-143.
- Підпала Т. В., Стріха Л. О. Вплив параметрів технологічного процесу на органолептичні показники виробів із шпику. Вісник Сумського національного аграрного університету. Суми, 2017. Вип.7(33). С. 219-222.
- Підпала Т. В., Стріха Л. О., Сморочинський О. М. Оцінка впливу технології виробництва на показники м’ясних січених заморожених напівфабрикатів // Вісник Сумського національного аграрного університету. Суми, 2017. Вип. 7 (33). С. 216-219.
- Підпала Т. В. Оцінка етапів виведення української червоної молочної породи великої рогатої худоби / Т. В. Підпала, Н. П. Шевчук // Біологічні аспекти технологій тваринництва і виробництва продукції : матеріали ІV міжнародної науково-практичної конференції, 26-27 жовтня 2017 р., м. Миколаїв. – Миколаїв : МНАУ, 2017. – С. 87-93.
- Genetic diversity and bottleneck analysis of the Red Steppe cattle based on microsatellite markers [A. S. Kramarenko, E. A. Gladyr, S. S. Kramarenko, T. V. Pidpala, L. A. Strikha, N. A. Zinovieva] // Ukrainian Journal of Ecology. – 2018. – № 8 (2). – Р. 12-17.
- Підпала Т. В. Продуктивні, відтворювальні та адаптаційні властивості корів голштинської породи різних ліній / Т. В. Підпала, О. С. Крамаренко, Є. М. Зайцев // Вісник Полтавської державної аграрної академії. – Полтава, 2018. – № 1. – С. 108-111.
- Підпала Т. В. Використання ентропійного аналізу для оцінки розвитку ознак молочної худоби голштинської породи / Т. В. Підпала, А. С. Крамаренко, Є. М. Зайцев // Науковий вісник ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. – 2018. – Т. 20. – № 84. – С. 3-8. – doi.org/10.15421/nvlvet8401.
- Підпала Т. В. Особливості методів підбору в період створення української червоної молочної породи / Т. В. Підпала, Н. П. Шевчук // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького : серія «Сільськогосподарські науки». Львів, 2019. Т 21. № 90. С. 26-31 doi: 10/32718/nvlvet-a9005.
- Підпала Т. В. Оцінка інбридингу в різні етапи виведення української червоної молочної породи великої рогатої худоби / Т. В. Підпала, Н. П. Шевчук // Вісник Полтавської державної аграрної академії. Полтава, 2019. №2. С.98-104 doi: 10.31210/visnyk2019.02.12
- Стріха Л. О. Оптимізація параметрів технологічного процесу виробництва м’ясних напівфабрикатів / Л. О. Стріха, Т. В. Підпала, О. С. Крамаренко // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2019. – Вип. 1 (101). – С. 70-76.
- Підпала Т. В. Оцінка особливостей інтенсивної технології виробництва молока / Т. В. Підпала, Л. О. Стріха, Т. Ю. Ветушняк // Таврійський науковий вісник. – 2019. – Вип. 106. – С. 26-30.
- Assesing genomic tayrine/zebuine admixture in the Southern Meat cattle based on microsatellite markers / А. S. Kramarenko, O.I . Karatieiva, S. I. Lugovoy, T. V. Pidpala, A. V. Lykhach, V. Ya. Lykhach, L. S. Patryeva, S. S. Kramarenko // Ukrainian Journal of Ecology. 2019, 9(1). Р. 204-214.
- Підпала Т. В., Зайцев Є. М. Правда А. О. Результати використання бугаїв-плідників голштинської породи при створенні високопродуктивного стада. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2019. № 1 (24). С. 169-180.
- Стріха Л. О., Підпала Т. В., Крамаренко О. С. Оптимізація параметрів технологічного процесу виробництва м’ясних напівфабрикатів. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2019. Вип. 1. С. 70-76.
- Подпалая Т. В. Использование энтропийно-информационного анализа для оценки породообразовательного процесса в молочном скотоводстве / Т В. Подпалая, Н. П. Шевчук // Wschodnioeuropejskie Czasopismo Naukowe (East European Scientific Journal), 2019. № 11(51). Р. 3. S. 24-34
- Pidpala T., Shevchuk N., Ignatenko Zh., Petrova E. Relative Variability of Breeding Traits of the Dairy Cattle and the Breeding Process // Bulgarian Journal of Animal Husbrandy (селскостопанска академия животновъдни науки), Sofia, 2019. № 56(6). S. 3-13.
- Стріха Л. О. Оптимізація пераметрів технолоігчного процесу виробництва варених ковбас / Л. О. Стріха, Т. В. Підпала, О. І. Петрова, Н. П. Шевчук // Вісник аграрної науки Причорномор’я. Миколаїв, 2020. Вип. 1. С. 71-78 DOI: 10.31521/2313-092X/2020-1(105)-9
- Effect of parity number, year and season farrowing on reproductive performance in Large White pigs / A.S.Kramarenko, Zh.V. Ignatenko, S.I. Lugovoy, T.V. Pidpala, О.І. Karatieieva, O.I. Yulevich, O.V. Artyuhova, S.S. Kramarenko // Ukrainian Journal of Ecology, 2020. 10(1), 307-312 doi: 10.15421/2020_48
- Підпала Т.В., Стріха Л.О., Шевчук Н. П., Зайцев Є.М. Особливості регресійної залежності ознак у корів голштинської породи різної селекції // Вісник Сумського національного аграрного університету. Суми : СНАУ, 2021. Вип. 2(45). С. 121-126.
- Підпала Тетяна Василівна, Войналович Сергій Антонович, Назаренко Віктор Григорович, ГерасименкоВалентин Валентинович, Стріха Людмила Олександрівна, Цхвітава Олександр Кіазович ЛІТЕРАТУРНО-ПИСЬМОВИЙ ТВІР НАУКОВО-НАВЧАЛЬНТГО ХАРАКТЕРУ «СЕЛЕКЦІЯ МОЛОЧНОЇ ХУДОБИ І СВИНЕЙ» Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір, № 78437, 19.04.2018 р.
- Вагін Юрій Тимофійович, Добишев Андрій Семенович, Курденко Аліна Павлівна, Підпала Тетяна Василівна, Новіков Олександр Євгенійович ПОСІБНИК «ПРОИЗВОДСТВО ПРОДУКЦИИ ЖИВОТНОВОДСТВА: ТЕХНИКО-ТЕХНОЛОГИЧЕСКИЕ ОСНОВЫ» Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір, № 78627, 26.04.2018 р.
- Підпала Тетяна Василівна, Крамаренко Олександр Сергійович, Зайцев Євген Миколайович ТВІР НАУКОВО-ТЕХНІЧНОГО ХАРАКТЕРУ «ОЦІНКА РОЗВИТКУ ОЗНАК МОЛОЧНОЇ ХУДОБИ ГОЛШТИНСЬКОЇ ПОРОДИ З ВИКОРИСТАННЯМ ЕНТРОПІЙНОГО АНАЛІЗУ» Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір, № 78272, 12.04.2018 р.
- Ясевін Сергій Євгенович, Зайцев Євген Миколайович, Стріха Людмила Олександрівна, Данильчук Галина Анатоліїївна СПОСІБ СТВОРЕННЯ СТАДА ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ З ВИСОКОЮ МОЛОЧНОЮ ПРОДУКТИВНІСТЮ Патент на корисну модель 05.04.2019 р. № 201903447, 19.09.2019 р., 137782
- Ясевін Сергій Євгенович, Гребенюк Наталія Володимирівна, Стріха Людмила Олександрівна, Петрова Олена Іванівна СПОСІБ ВИКОРИСТАННЯ ЗАГАЛЬНО ЗМІШАНОГО РАЦІОНУ ПРИ ВИРОЩУВАННІ БУГАЙЦІВ МОЛОЧНИХ ПОРІД ХУДОБИ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ М’ЯСНОЇ ПРОДУКТИВНОСТІ Патент на корисну модель 23.12.2019 р. № 201903447; 12.03.2020 № 5114/ЗУ/20
- Підпала Тетяна Василівна, Остапенко Олександр Миколайович, Ясевін Сергій Євгенович, Дровняк Олена Володимирівна, Марикіна Ольга Сергіївна, Гребенюк Наталія Володимирівна ЛІТЕРАТУРНО-ПИСЬМОВИЙ ТВІР НАУКОВО-МЕТОДИЧНОГО ХАРАКТЕРУ: «ІНТЕНСИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ У МОЛОЧНОМУ СКОТАРСТВІ» Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір, № 103492, 03.2021 р.
- Стріха Людмила Олександрівна, Підпала Тетяна Василівна, Петрова Олена Іванівна, Шевчук Наталя Петрівна ЛІТЕРАТУРНО-ПИСЬМОВИЙ ТВІР НАУКОВО-МЕТОДИЧНОГО ХАРАКТЕРУ «ОПТИМІЗАЦІЯ ПАРАМЕТРІВ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ ВИРОБНИЦТВА ВАРЕНИХ КОВБАС» Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 103465, 26.03.2021 р.
- Технологія виробництва молока і яловичини : методичні рекомендації для виконання курсового проекту студентами напряму підготовки 6.090102 – ТВППТ / [Т. В. Підпала, О. К. Цхвітава ]. – Миколаїв : МНАУ, 2014. – 60 с.
- Сертифікація персоналу методичні рекомендації для практичних занять студентами спеціальності 8.18010010 – «Якість, стандартизація і сертифікація» / [Т. В. Підпала]. Миколаїв : МНАУ, 2014. – 75 с.
- Технологія виробництва молока та яловичини : методичні рекомендації для лабораторних занять для студентів денної форми навчання напряму підготовки 6.090102 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» / [Т. В. Підпала]. – Миколаїв : МНАУ, 2015. – 64 с.
- Технологія виробництва молока і яловичини : методичні рекомендації для виконання курсової роботи студентами денної та заочної форми навчання з індивідуальними варіантами завдань. Спеціальність 5.09010201 «Виробництво і переробка продукції тваринництва» / [Т. В. Підпала, С. В. Іщенко]. – Миколаїв : МНАУ, 2016. – 45 с.
- Сертифікація персоналу : курс лекцій / [Т.В. Підпала, І. В. Назаренко]. – Миколаїв : МНАУ, 2016. – 57 с.
- Технологія виробництва молока і яловичини. Методичні рекомендації щодо виконання практичних занять для здобувачів вищої освіти ступеня «бакалавр» спеціальності 204 – «ТВППТ» денної форми навчання / [Т. В. Підпала]. – Миколаїв : МНАУ, 2017. – 53 с.
- Сертифікація продукції та послуг : курс лекцій / [ Л. О. Стріха, Т. В. Підпала, С. В. Фоміна]. – Миколаїв : МНАУ, 2018. – 66 с.
- Підпала Т. В. Історія розвитку зоотехнії: курс лекцій для здобувачів вищої освіти СВО “доктор філософії” спеціальності 204 – “Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва”. Миколаїв : МНАУ, 2020. – 68 с.
- Технологічна практика : метод. реком. з навчальної практики для здобувачів вищої освіти СВО “Бакалавр” освітньої спеціальності 181 – “Харчові технології” / Т. В. Підпала, О. І. Петрова, Л. О. Стріха, Г. А. Данильчук, О. С. Крамаренко. – Миколаїв : МНАУ, 2020. – 17 с.
- Виробнича практика : метод. реком. з виробничої практики для здобувачів вищої освіти СВО “Бакалавр” освітньої спеціальності 181 – “Харчові технології” денної форми навчання / уклад. : Т. В.Підпала, Л. О. Стріха, О. І. Петрова, Г. А. Данильчук, О. С. Крамаренко. – Електрон. текст. дані. – Миколаїв : МНАУ, 2020. – 26 с.
- Підпала Т. В., Петрова О. І., Данильчук Г. А. Товарознавство харчових продуктів (частина 1 – «Товарознавство продовольчих товарів рослинного походження»): методичні рекомендації для практичних занять для здобувачів вищої освіти СВО «Бакалавр» освітньої спеціальності 181 «Харчові технології», денної форми навчання, 2021. 71 с.
- Підпала Т. В., Стріха Л.О., Данильчук Г.А. Товарознавство харчових продуктів (частина 2 – «Товарознавство продовольчих товарів тваринного походження»): методичні рекомендації для практичних занять для здобувачів вищої освіти СВО «Бакалавр» освітньої спеціальності 181 «Харчові технології», денної форми навчання, 2021. 57 с.
- Підпала Т. В., Данильчук Г.А., Стріха Л.О. Технологія виробництва кулінарної продукції методичні рекомендації для виконання курсового проекту здобувачами вищої освіти СВО «Бакалавр» освітньої спеціальності 181 «Харчові технології», денної форми навчання, 2021. 22 с.