Петрова Олена Іванівна
кандидатка сільськогосподарських наук, доцентка, доцентка
Народилася 18.02.1982 р. у с. Степовому Миколаївського району, Миколаївської області. В 1999 році закінчила Степівську ЗОШ І-ІІІ ступенів з золотою медаллю. З 1999-2004 рр. навчалася у Одеській національній академії харчових технологій. Здобула кваліфікацію магістра-технолога з технології зберігання, консервування та переробки м’яса (диплом з відзнакою). З червня 2004 р. по серпень 2005 р. працювала на посаді технолога Олександрівського м’ясокомбінату «Гармаш», м. Одеса.
З вересня 2005 року працює на факультеті ТВППТСБ. Протягом 2005-2008 рр. навчалась в аспірантурі (за денною формою) на кафедрі технології виробництва продукції тваринництва за спеціальністю 06.02.04 – технологія виробництва продуктів тваринництва, під керівництвом доктора с.-г. наук, професора Костенка В.І. (НУБіП, Київ). 13 жовтня 2009 р. у вченій спеціалізованій раді Херсонського державного аграрного університету захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата с.-г. наук на тему «Вплив умов вирощування бугайців молочних порід на формування м’ясної продуктивності та якість яловичини». З червня 2010 р. – доцент кафедри технології виробництва продукції тваринництва. В 2010-2011 рр. була учасницею, в 2015 р. – переможницею обласного конкурсу робіт молодих вчених Миколаївської області у номінації «Аграрні науки». В 2012-2014 рр. була нагороджена грамотами Миколаївського обласного управління освіти, Миколаївського національного аграрного університету.
2010-2018 рр. – голова науково-методичної комісії факультету ТВППТСБ, член науково-методичної ради Миколаївського НАУ, член вченої ради факультету ТВППТСБ. В 2012 р. присвоєно вчене звання доцента кафедри технології виробництва продукції тваринництва. З 1 січня 2015 р. по 31 грудня 2017 р. докторант денної форми навчання Миколаївського національного аграрного університету за спеціальністю 06.02.04 – технологія виробництва продуктів тваринництва. В травні 2016 р. пройшла міжнародне стажування в Academy of Management and Adminisration in Opole, certificate №2837, Opole, Poland. З вересня 2022 року по теперішній час – завідувач кафедри переробки продукції тваринництва та харчових технологій.
Петрова О.І. має 58 наукових публікацій, з них 37 статей у вітчизняних і міжнародних рецензованих фахових виданнях та 11 статей в Міжнародній Базі Scopus. Основні теоретичні та практичні результати наукових досліджень представлено у статтях різних рецензованих фахових видань, серед яких є закордонні журнали з індексом цитування. У 2020 році закінчила Українську інженерно-педагогічну академію та здобула ступінь вищої освіти «Магістр» за спеціальністю 152 «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка». З січня 2021 року є гарантом освітньої спеціальності 181 «Харчові технологі».
Коло наукових інтересів Петрової О.І. зосереджено на дослідженні проблеми підвищення ефективності ведення галузі скотарства в південному регіоні України. Наукові пошуки спрямовані на оцінку м’ясної продуктивності бугаїв, якість продуктів забою, якість шкіряної сировини, морфологічний склад туш, сортову розрубку яловичих туш та фізико-хімічний склад м’яса.
На даному етапі наукових досліджень основним напрямком є вивчення м’ясної продуктивності бугаїв молочних, м’ясних та комбінованих порід; удосконалення технології забою великої рогатої худоби; біохімічного складу м’яса. Розробляється нова сертифікація яловичих туш для роздрібної торгівлі.
- «Технологія переробки продукції тваринництва» (курс 4-й, 1-го РВО, СВО: «Бакалавр», освітньої спеціальності 204 – «ТВППТ»);
- «Відходи тваринництва та їх переробка» (курс 2-й, 2-го РВО, СВО «Магістр», спеціальність 204 – «ТВППТ»);
- «Харчова хімія» (курс 2-й, 1-го РВО, СВО: «Бакалавр», спеціальність 181 – «Харчові технології»);
- «Технологія хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів» (курс 3-й, 1-го РВО, СВО: «Бакалавр», освітньої спеціальності 181 – «Харчові технології»);
- «Харчові та дієтичні добавки» (курс 4-й, 1-го РВО, СВО: «Бакалавр», освітньої спеціальності 181 – «Харчові технології»);
- «Біологічно активні речовини в харчових технологіях» (курс 1-й, 2-го РВО, СВО «Магістр» освітньої спеціальності 181 – «Харчові технології»);
- «Технології виробництва органічної продукції» (курс 1-й, 2-го РВО, СВО «Магістр» освітньої спеціальності 181 – «Харчові технології»);
- «Харчова хімія» (курс 1-й, 1-го РВО, СВО: «Бакалавр», освітньої спеціальності 241 – «Готельно-ресторанна справа»);
- «Харчова хімія» (курс 2-й, РВО, СВО: «Молодший бакалавр», освітньої спеціальності 181 – «Харчові технології»);
- «Технологія м’яса, м’ясопродуктів та риби» (курс 3-й, 1-го РВО, СВО: «Бакалавр», освітньої спеціальності 181 – «Харчові технології»);
- «Інноваційні технології галузі» (курс 1-й, 2-го РВО, СВО «Магістр» освітньої спеціальніості 181 – «Харчові технології»);
- «Інноваційні технології переробки продукції тваринництва» (курс 2-й, 2-го РВО, СВО «Магістр», освітньої спеціальності 204 – «ТВППТ»).
- Калиниченко Г. І. Сучасна технологія виробництва свинини в умовах СТОВ ім. Мічуріна Братського району Миколаївської області / Г. І. Калиниченко, О. А. Коваль, О. І. Петрова // Вісник аграрної науки Причорномор’я. Миколаїв, 2015. Вип. 2 (84), Т. 2. С. 151-155.
- Петрова О.І. Біохімічна оцінка тушок кролів різних порід / О.І. Петрова, Г. А. Коцюбенко // Збірник наукових праць Вінницького НАУ. Віниця, 2015. Вип. 8(48). С. 269-273.
- Эффективность откорма молодняка свиней разных генотипов на кормах из местных кормовых ресурсов [Электронный ресурс] / В. В. Попсуй, В. А. Опара, А. В. Будник [и др.] // Молодой ученый : научный журнал. – Казань : Молодой учёный, 2015. Вып. № 20 (100). С. 165-168.
- Петрова О.І. Оцінка шкіряної сировини бугайців комбінованих порід / О.І. Петрова // Зб. наукових праць Вінницького національного аграрного університету, Вінниця 2015. Вип. 2(72). С. 132-136.
- Петрова О. І. Забійні показники бугайців м’ясних порід // Зб. наукових праць Подільського державного агро-технічного університету. Кам’янець-Подільський, 2015. Вип. 21, С. 214-216.
- Петрова О. І., Корж О. В. Технологічні аспекти оптимізації вирощування теличок української чорно-рябої породи // Таврійський науковий вісник: Науковий журнал. Серія: «Тваринництво, кормовиробництво, збереження та переробка сільськогосподарської продукції». Херсон, 2016. Вип. 93. С. 128-133.
- Петрова Е. И. Сортовая разрубка говяжьих туш // Universitatea agrară de stat din Moldova Vol. 44: Zootehnie şi biotehnologii : materialele Simpozionului Ştiinţific Internaţional “Realizări şi perspective in Zootehnie şi Biotehnologii” dedicat aniversării a 75 ani de la fondarea Fac. de Zootehnie şi Biotehnologii. 2016 P. 383-387.
- Петрова О. І. Аналіз небезпечних чинників при виробництві яловичини // Науково-інформаційний вісник біолого-технологічного факультету. Херсон: ХДАУ, ВЦ «Колос», 2017. Вип.7. С. 105-108.
- Петрова О. І. Забійні показники бугайців молочних порід // Зб. наукових праць Сумського національного аграрного університету, серія «Тваринництво». – Суми : СНАУ, 2017. Вип. 5(29), С. 238-240.
- Петрова О. І. Використання яловичини, одержаної від тварин різних вагових кондицій для виробництва ковбас // Вісник аграрної науки Причорномор’я : зб. наук. праць Миколаївського НАУ. Миколаїв. 2017. Вип. 1 (93). С. 129-135.
- Продуктивні й адаптаційні можливості м’ясної худоби в умовах північного лісостепу України / [О. І. Петрова, В. В. Попсуй, О. В. Корж та ін.] // Біологічні аспекти технологій тваринництва і виробництва продукції: матеріали ІV міжнародної науково-практичної конференції. Миколаїв : МНАУ, 2017. – С. 131-139.
- Петрова О. І. Забійні показники та морфологічний склад туш бугайців молочних порід // Науково-інформ. вісник БТ факультету. Херсон : ХДАУ, ВЦ «Колос». 2017. Вип. 9 С. 184-185.
- Петрова О. І, Попсуй. В. В. Особливості забійної продуктивності м’ясної худоби у залежності від генетичної належності // Зб. наукових праць Вінницького національного аграрного університету, Вінниця, 2018. Вип. 1(76). С. 132-136.
- Сморочинський О. М, Петрова О. І., Стріха Л. О. Технологія виробництва м’ясних напівфабрикатів на спеціалізованій лінії // Таврійський науковий вісник. Херсон, 2018. Вип. 100. С. 188-195.
- Pidpala T., Shevchuk N., Ignatenko Zh., Petrova E. Relative Variability of Breeding Traits of the Dairy Cattle and the Breeding Process // Bulgarian Journal of Animal Husbrandy (селскостопанска академия животновъдни науки), Sofia, 2019. № 56(6). S. 3-13.
- Стріха Л. О. Оптимізація пераметрів технолоігчного процесу виробництва варених ковбас / Л. О. Стріха, Т. В. Підпала, О. І. Петрова, Н. П. Шевчук // Вісник аграрної науки Причорномор’я. Миколаїв, 2020. Вип. 1. С. 71-78 DOI: 10.31521/2313-092X/2020-1(105)-9.
- Стріха Л.О., Петрова О. І., Шестаковська Н.В. Оцінка методів аналізу білкового складу харчових продуктів в Україні та країнах ЄС/ Таврійський науковий вісник. – Херсон, 2020. – Вип. 115. – С. 236–241. doi: https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.115.34
- Стріха Л.О., Петрова О. І., Єфіменко А.С. Аналіз небезпечних факторів та ризиків при виготовленні виробів із м’яса птиці / Таврійський науковий вісник. – Херсон, 2020. – Вип. 115. – С. 229-235. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.115.33
- Petrunenko, I., Grabchuk, I., Vlasenko, T., Petrova, E., & Strikha, L. (2021). Ensuring food security of EU countries in the context of sustainable development. Journal of management Information and Decision Sciences, 24(2), 1-12
- Dvising a procedure to forecast the level of chemical damage of chemical damage to the atmosphere during active deposition of dangerous gases / A. Melnichenko, M. Kustov, O. Basmanov, O. Tarasenko, O. Bogatov, M. Kravtsov, O. Petrova, T. Pidpala, O. Karatieieva, N. Shevchuk // Ecology. Vol. 1. No. 10(115). P. 31-40.
- Technology development of fatty acids obtaining from soapstok using saponification (2021) / Sytnik, N., Kunitsia, E., Kalyna, V., Petukhova, O., Ishchuk, V., Petrova, O. // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(6), (113), 16-23. Doi:10.15587/1729-4061.2021.241942.
- Productivity of kabuli chickpeas depending on the weather conditions of the year, varieties and methods of sowing in Ukraine (2021) / Kachanova, T., Manushkina, T., Samoilenko, N. Petrova, O. // Bulgarien Journal jf Agricultural Science, 27(5), 919-925.
- Improving a neuralnetwork model for semantic segmentation of images of monitored objects in aerial photographs / Sytnik, N., Kunitsia, E., Kalyna, V., Petukhova, O., Ishchuk, V., Petrova, O. // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6/2, (114), 86-95.
- Development of rational technology for sodium glyceroxide obtaining (Scopus) / Korchak M., Bliznjuk O., Nekrasov S., Gavrish T., Petrova O., Shevchuk N., Stkikha L., Kostyrkin O., Semenov E., Saveliev D. // Eastern-European Journal of enterprise technologies. 2022. 5/6(119). P. 15-21
- Development of transesterification model for safe technology of chemical modification of oxidized fats / Korchak M., Bragin O., Petrova O., Shevchuk N., Stkikha L., Stankevych S., Svishchova Ya., Khimenko N., Filenko O., Petukhova O. // Eastern-European Journal of enterprise technologies. 6/6(120). P. 14-19
- Influence of Nitrate Species A(NO3)2 on Physico-mechanical Properties of the Aluminosilicate Adhesives for Wooden Structure / Guzii S., Romaniuk V., Yermakova O., Kostyrkin O., Petrova O., Ishchuk V. // Solid State Phenomena. 337. P. 129-136.
- Digital Tools of Marketing Stategies in Hotel Branding / Banyeva I., Lebedieva N., Parfinenko T., Velychko O., Petrova O., Peresichna S. // Journal of Information Technology Management. 15(1). P. 62-88
- Using organic nitrogen fertilisers to improve soil health and increase yields / Shanini Sh., Kachanova T., Manushkina T., Petrova O., Shevchuk N. // International Journal of Environmental Studies. P. 1-9
- Dvising a procedure to forecast the level of chemical damage of chemical damage to the atmosphere during active deposition of dangerous gases / Melnichenko, M. Kustov, O. Basmanov, O. Tarasenko, O. Bogatov, M. Kravtsov, O. Petrova, T. Pidpala, O. Karatieieva, N. Shevchuk // Ecology. 2022. Vol. 1. No. 10(115). P. 31-40
- Clonal micropropagation in vitro of essential oil plants of the family Lamiacceae Lindl / Manushkina T., Kachnova T., Samoilenko M., Petrova O. // Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science. 26(4). P. 51-61
- Пшиченко В. В., Черно В. С., Чеботар Л. Д., Юлевич О. І., Петрова О. І. Прооксидатно-антиоксидантний статус серця щурів при дії глутамату натрію та корекції мелатоніном // Вісник проблем біології і медицини. 2023. Вип. 1(168). С. 325-330.
- Шевчук Н.П., Петрова О.І., Субботіна Д.В. Удосконалення рецептури м'ясо-містких сардельок. Science and technology: problems, prospects and innovations. Proceedings of the 7th International scientific and practical conference. CPN Publishing Group. Osaka, Japan. 2023. Pp. 189-192
- Петрова Олена Іванівна; Іванов Володимир Олександрович; Бородаєнко Федір Андрійович «ВІЗОК ДЛЯ ТРАНСПОРТУВАННЯ ТУШ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ» Патент на корисну модель, № 118197, 25.07.2017 р.
- Петрова Олена Іванівна; Іванов Володимир Олександрович; Бородаєнко Федір Андрійович «СТІЛ НУТРОВОЧНИЙ ДЛЯ ОБРОБКИ КИШКОВОЇ СИРОВИНИ» Патент на корисну модель, № 118906, 28.08.2017 р.
- Ясевін Сергій Євгенович, Гребенюк Наталія Володимирівна, Стріха Людмила Олександрівна, Петрова Олена Іванівна СПОСІБ ВИКОРИСТАННЯ ЗАГАЛЬНО ЗМІШАНОГО РАЦІОНУ ПРИ ВИРОЩУВАННІ БУГАЙЦІВ МОЛОЧНИХ ПОРІД ХУДОБИ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ М’ЯСНОЇ ПРОДУКТИВНОСТІ Патент на корисну модель 23.12.2019 р. № 201903447; 12.03.2020 № 5114/ЗУ/20.
- Стріха Людмила Олександрівна, Підпала Тетяна Василівна, Петрова Олена Іванівна, Шевчук Наталя Петрівна ЛІТЕРАТУРНО-ПИСЬМОВИЙ ТВІР НАУКОВО-МЕТОДИЧНОГО ХАРАКТЕРУ «ОПТИМІЗАЦІЯ ПАРАМЕТРІВ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ ВИРОБНИЦТВА ВАРЕНИХ КОВБАС» Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 103465, 26.03.2021 р.
- Данильчук Галина Анатоліївна, Підпала Тетяна Василівна, Стріха Людмила Олександрівна, Петрова Олена Іванівна, Шевчук Наталя Петрівна ПАТЕНТ НА КОРИСНУ МОДЕЛЬ «СПОСІБ УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ РИБОПОСАДКОВОГО МАТЕРІАЛУ З ПІДВИЩЕНОЮ МАСОЮ ДЛЯ ЗАРИБЛЕННЯ МАЛИХ ВОДОСХОВИЩ ПРИЧОРНОМОР’Я». Заявка № u 2021 07426 від 20.12.2021 р.
- Відходи тваринництва та їх переробка: методичні рекомендації до практичних занять для студентів денної та заочної форми навчання спеціальності 7.090102 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» / [О. І. Петрова]. Миколаїв: МНАУ, 2014. – 66 с.
- Відходи тваринництва та їх переробка: конспект лекцій для студентів спеціальності 7.090102 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» / [О. І. Петрова]. Миколаїв: МНАУ, 2014. – 116 с.
- Проектування підприємств з виробництва та переробки продукції тваринництва: конспект лекцій для студентів спеціальності 7.090102 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» /
[О. І. Петрова]. Миколаїв: МНАУ, 2014. – 127 с. - Проектування підприємств з виробництва та переробки продукції тваринництва: методичні рекомендації до практичних занять для студентів денної та заочної форми навчання спеціальності 7.090102 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» / [О. І. Петрова]. Миколаїв: МНАУ, 2015. – 47 с.
- Технологія продуктів забою тварин: курс лекцій для студентів напряму підготовки 6.090102 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» / [О. І. Петрова]. Миколаїв: МНАУ, 2015. – 52 с.
- Технологія продуктів забою тварин: методичні рекомендації для лабораторно-практичних занять для студентів денної та заочної форми навчання напряму підготовки 6.090102 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» / [О. І. Петрова]. Миколаїв: МНАУ, 2015. – 56 с.
- Технологічне обладнання цехів по переробці продукції тваринництва: курс лекцій для студентів напряму підготовки 6.090102 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» / [О. І. Петрова]. Миколаїв: МНАУ, 2016. – 82 с.
- Технологічне обладнання цехів по переробці продукції тваринництва: методичні рекомендації для лабораторно-практичних занять для студентів денної та заочної форми навчання напряму підготовки 6.090102 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» /
[О. І. Петрова]. Миколаїв: МНАУ, 2016. – 52 с. - Технологія продуктів забою тварин: методичні рекомендації для самостійної роботи та виконання контрольних робіт для студентів заочної форми навчання напряму підготовки 6.090102 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» / [О. І. Петрова]. Миколаїв: МНАУ, 2017. – 32 с.
- Відходи тваринництва та їх переробка: методичні рекомендації для самостійної роботи та виконання контрольних робіт для студентів заочної форми навчання напряму підготовки 6.090102 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» / [О. І. Петрова]. Миколаїв: МНАУ, 2017. – 36 с.
- Технологія переробки продукції тваринництва: методичні рекомендації для проведення лабораторно-практичних занять для здобувачів вищої освіти, СВО «Бакалавр», освітньої спеціальності 204 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» / [О. І. Петрова, О. С. Крамаренко]. Миколаїв : МНАУ, 2019. – 36 c.
- Данильчук Г. А., Петрова О. І., Стріха Л. О. Технологія консервування плодів і овочів : метод. реком. для виконання лабораторних занять здобувачами вищої освіти галузі знань 18 – “Виробництво та технології” 1-го РВО, СВО “Бакалавр” – освітня спеціальність 181 – “Харчові технології”, кваліфікація “Інженер-технолог”. Миколаїв : МНАУ, 2020. 53 с.
- Петрова О. І., Стріха Л. О., Крамаренко О. С. Харчова хімія: метод. реком. для проведення лабораторних занять для здобувачів вищої освіти СВО “Бакалавр” освітньої спеціальності 181 – “Харчові технології”. Миколаїв : МНАУ, 2020. 147 с.
- Технологічна практика : метод. реком. з навчальної практики для здобувачів вищої освіти СВО “Бакалавр” освітньої спеціальності 181 – “Харчові технології” / Т. В. Підпала, О. І. Петрова, Л. О. Стріха, Г. А. Данильчук, О. С. Крамаренко. – Миколаїв : МНАУ, 2020. – 17 с.
- Виробнича практика : метод. реком. з виробничої практики для здобувачів вищої освіти СВО “Бакалавр” освітньої спеціальності 181 – “Харчові технології” денної форми навчання / уклад. : Т. В.Підпала, Л. О. Стріха, О. І. Петрова, Г. А. Данильчук, О. С. Крамаренко. – Електрон. текст. дані. – Миколаїв : МНАУ, 2020. – 26 с.
- Підпала Т. В., Петрова О. І., Данильчук Г. А. Товарознавство харчових продуктів (частина 1 – «Товарознавство продовольчих товарів рослинного походження»): методичні рекомендації для практичних занять для здобувачів вищої освіти СВО «Бакалавр» освітньої спеціальності 181 «Харчові технології», денної форми навчання, 2021. 71 с.
- Петрова О.І., Крамаренко О.С. Технологія цукрового виробництва: методичні рекомендації для проведення лабораторних робіт здобувачами вищої освіти СВО «Бакалавр», освітньої спеціальності 181 – «Харчові технології», 2021. 82 с.
- Петрова О.І. Нутріціологія: методичні рекомендації для практичних занять для здобувачів вищої освіти СВО «Бакалавр» освітньої спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа», денної форми навчання, 2021. 55 с.
- Петрова О.І. Харчові та дієтичні добавки: методичні рекомендації для проведення лабораторних робіт здобувачами вищої освіти СВО «Бакалавр», освітньої спеціальності 181 – «Харчові технології», 2021. 82 с.
- Шевчук Н. П., Петрова О. І. Технологія приготування страв сучасної української кухні : для лабораторних занять для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОПП «Харчові технології» спеціальності 181 «Харчові технології» денної форми здобуття вищої освіти, 2022. 32 с.
- Кулінарна етнологія : конспект лекцій / уклад. Н. П. Шевчук, Л. О. Стріха, О. І. Петрова. Миколаїв : МНАУ, 2022. 212 с.
- Кухні країн світу : метод. реком. для проведення лабораторних занять для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОПП “Харчові технології” спеціальності 181 – “Харчові технології” денної форми здобуття вищої освіти / уклад.: Н. П. Шевчук, А. В. Зюзько. Миколаїв : МНАУ, 2022. 53 с.