Закінчила у 2000 році економічний факультет Миколаївської державної аграрної академії (нині – Миколаївський національний аграрний університет)за спеціальністю «Облік і аудит». З 2000 по 2003 роки – аспірант Миколаївського національного аграрного університету.
У грудні 2003 року захистила кандидатську дисертацію зі спеціальності – економіка сільського господарства і АПК на тему «Удосконалення та підвищення ефективності спеціалізації господарств зернового напрямку». У грудні 2008 року присвоєно вчене звання доцента кафедри організації виробництва та агробізнесу.
У 2011 році захистила дисертацію на одержання наукового ступеня доктора економічних наук з теми «Розвиток аграрних підприємств на основі ефективного використання внутрішніх ресурсів: теорія, методологія, практика».
У грудні 2011 року присвоєно вчене звання професора кафедри управління виробництвом та інноваційною діяльністю підприємств
У червні 2021 року закінчила Одеську національну академію харчових технологій за спеціальністю «Готельно-ресторанна справа»
Стаж роботи – 20 років.
Ефективність використання ресурсного потенціалу аграрних підприємств.
Потенціал розвитку індустрії гостинності.
- Організація ресторанної справи (для здобувачів вищої освіти 3 року навчання спеціальність 241 «Готельно-ресторанна справа»);
- Основи гостинності (для здобувачів вищої освіти спеціальність 241 «Готельно-ресторанна справа»);
- Бізнес–етика в індустрії гостинності (для здобувачів вищої освіти спеціальність 241 «Готельно-ресторанна справа»);
- Організація обслуговування в закладах харчування (для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти 2 року навчання спеціальність 181 «Харчові технології»);
- Аналіз і контроль підприємств (для здобувачів вищої освіти 1 року навчання, спеціальність 073 «Менеджмент»);
- Ціноутворення в готельно-ресторанній справа (для здобувачів вищої освіти спеціальність 241 «Готельно-ресторанна справа»).
- Організація готельно-ресторанної справи : навч. посіб.: [для закладів вищої освіти] / Брич В. Я., Банєва І.О., Піюренко І. О. та ін.За заг. ред. д.е.н., проф. В. Я. Брича. – Київ : Видавництво Ліра-К, 2020. – 484 с.
- Iinnovative Development Strategies of the Enterprises of Hospitality Sphere/ Ilona Piiurenko. Iryna Banyeva. Anna Kaplina. Svetlana Drobyazko //International Business Information Management Association (IBIMA) – Madrid. Spain.2019.-P.9477-9486 (Інноваційні стратегії розвитку підприємств сфери гостинності/ Международная ассоциация управления деловой информацией)
- Entrepreneurship Recommendations for Increasing the Consumer Destination of Tourist Product: International Aspects / Ilona Piiurenko, Iryna Banyeva, Anna Kaplina, Liliia Pryimak, Yurii Pidlypnyi//International Journal of Entrepreneurship (Print ISSN: 1099-9264; Online ISSN: 1939-4675), – Madrid. Spain.2020
- Банєва І.О. Адаптивне управління підприємством./ Глобальні та національні проблеми економіки. 2019. С. 23-27
- Банєва І. О. Конкурентоспроможність аграрних підприємств на основі мобілізації внутрішніх ресурсів . Украї нськии журнал прикладної економіки. 2021. Том 6. No 1 С. 132 – 141. ІSSN 2415 – 8453.
- Банєва І. О. Конкурентоспроможність аграрних підприємств на основі мобілізації внутрішніх ресурсів . Украї нськии журнал прикладної економіки. 2021. Том 6. No 1 С. 132 – 141. ІSSN 2415 – 8453.
- Слюсарчук О.П., Кушнірук В.С., Банєва І.О. Місце трудових ресурсів в інтеграційних та глобалізаційних умовах в туристичному та готельно-ресторанному бізнесі. Наукові записки Львівського університету бізнесу та права. 2021. Вип. 30. С. 118–127
- Банєва І. О. Величко О.В. Перспективи післявоєнного відновлення готельно-ресторанної галузі в Україні. Інфраструктура ринку. 2022. Випуск 67. С. 46 – 50. ІSSN 2519-2868.
- Банєва І. О. Величко О.В. Сучасні підходи до організації готельно-ресторанного бізнесу . Modern Economics. 2022. Випуск 36
- Iryna Banyeva. Digital Tools of Marketing Strategies in Hotel Branding (Цифрові інструменти маркетингових стратегій у готельному брендингу) Iryna Banyeva; Nataliia Lebedieva; Maryna Nehrey; Olena Velychko; Olena Petrova; Svitlana Peresichna-Journal of Information Technology Management-Volume 15, Issue 1, 2023, Pages 62-88
- Dmytro Kovalenko, Svitlana Petrychuk, Viktor Kushniruk, Iryna Banyeva and Alla Meish (2023) Financia Aspects of Maintaining Business Activities in the Face of Unexpected Changes. Economic Affairs, Vol. 68, No. 01s, pp17-26.(Scopus)
- Banyeva, I., Kushniruk, V., Pavliuk, S., Ivanenko, T., & Velychko, O. (2023). Quality Management Strategies in the Hotel and Restaurant Industry: best Practices and Challenges. Economic Affairs, 68(3).Pages 1653–1664.
- Слюсарчук О.П., Кушнірук В.С., Банєва І.О. Місце трудових ресурсів в інтеграційних та глобалізаційних умовах в туристичному та готельно-ресторанному бізнесі. Наукові записки Львівського університету бізнесу та права. 2021. Вип. 30. С. 118–127
- Банєва І. О., Величко О. В. Сучасні підходи до організації готельно-ресторанного бізнесу. Modern Economics. 2022. № 36(2022). С. 6-11.
- Банєва І.О., Сіра Е.О., Коваль О.Д. Використання інформаційно-комунікаційних технологій в ресторанному бізнесі “Інвестиції: практика та досвід “ 2023.№ 4. с 1-10
- Банєва І.О., Величко О.В., Коваль О.Д. Коучинг персоналу готельно-ресторанного бізнесу. Ефективна економіка. 2023. No 6.
- Свідоцтво про реєстрацію авторського права на науковий твір: «Практикум «Організація та планування діяльності сільськогосподарських підприємств («Практикум»). Автори : Червен І.І., Банєва І.О., Іваненко Т.Я., Калюжна О.В., Кареба М.І., Кушнірук В.С., Піюренко І.О. (реєстраційний номер 91191)
- Свідоцтво про реєстрацію авторського права на науковий твір: «Конспект лекцій «Організація і управління виробництвом у землеустрої»» для спеціальності 193 «Геодезія» (реєстраційний номер 91196)
- Свідоцтво про реєстрацію авторського права на науковий твір: «Опорний конспект лекцій «Організація виробництва» для спеціальності 073 «Менеджмент» (реєстраційний номер 91195)
- Свідоцтво про реєстрацію авторського права на науковий твір: «Конспект лекцій «Планування діяльності підприємств» для спеціальності 073 Менеджмент» (реєстраційний номер 91197)
- Свідоцтво про реєстрацію авторського права на науковий твір: «Конкурентоспроможність аграрних підприємств нп основі мобілізації внутрішніх ресурсів»» (реєстраційний номер 111183),2022
- Свідоцтво про реєстрацію авторського права на науковий твір: Методичні рекомендації «Аналіз і контроль підприємств»» по виробничій практиці (реєстраційний номер 112734)
- Свідоцтво про реєстрацію авторського права на науковий твір: «Методичні рекомендації «Системи обробки економічної інформації» для практичних занять та самостійного вивчення дисципліни (реєстраційний номер 111118),2022
- Свідоцтво про реєстрацію авторського права на науковий твір: Методичні рекомендації «Аналіз і контроль підприємств»» для практичних занять та самостійного вивчення дисципліни (реєстраційний номер 1111900)
- Патент на корисну модель № 150075 Спосіб виготовлення полівітамінного фіточаю «Антимікробний- супер» від 29.12.2021 року
- Патент на корисну модель №150076 від 29.12.2021 р. Спосіб виготовлення полівітамінного фіточаю «Антисептичний – софт».
- Патент на корисну модель №150077 від 29.12.2021 р. Спосіб виготовлення полівітамінного фіточаю «Імуномодулюючий-ексклюзив».
- Банєва І. О. Планування діяльності підприємств : конспект лекцій для здобувачів вищої освіти ступеня «бакалавр» спеціальності 073 «Менеджмент» денної форми навчання. – Миколаїв : МНАУ, 2018. – 89 с.
- Банєва І. О. Організація виробництва : опорний конспект лекцій для здобувачів ступеня вищої освіти «бакалавр» спеціальності 073 «Менеджмент» денної форми навчання. – Миколаїв : МНАУ, 2018. – 66 с.
- Банєва І. О. Планування діяльності підприємств : конспект лекцій для здобувачів вищої освіти ступеня «бакалавр» спеціальності 073 «Менеджмент» денної форми навчання. – Миколаїв : МНАУ, 2018. – 89 с.
- Банєва І. О. Аналіз і контроль діяльності підприємств : метод. реком. для написання контрольної роботи для здобувачів вищої освіти ступеня «магістр» спеціальності 073 «Менеджмент» заочної форми навчання. – Миколаїв : МНАУ, 2019. – 18 с.
- Банєва І. О. Організація і управління виробництвом у землеустрої : конспект лекцій для здобувачів вищої освіти ступеня «бакалавр» спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» денної форми навчання. – Миколаїв : МНАУ, 2019. – 75 с.
- Банєва І. О. Аналіз і контроль діяльності підприємств : метод. реком. для практичних занять та самостійного вивчення дисципліни для здобувачів вищої освіти ступеня «магістр» спеціальності 073 «Менеджмент» заочної форми навчання. – Миколаїв : МНАУ, 2019. – 18 с.
- Банєва І. О. Організація і управління виробництвом у землеустрої : конспект лекцій для здобувачів вищої освіти ступеня «бакалавр» спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» денної форми навчання. – Миколаїв : МНАУ, 2019. – 75 с.
- Банєва І. О. Організаційна поведінка: методичні рекомендації для самостійної роботи здобувачів вищої освіти третього освітньо-науково ступеня PhD спеціальності 073 «Менеджмент». – Миколаїв: МНАУ, 2020. – 19 с.
- Організація виробництва та планування діяльності підприємств : методичні рекомендації до виконання курсової роботи для здобувачів вищої освіти ступеня «Бакалавр» спеціальності 073 «Менеджмент», 074 «Публічне управління і адміністрування» денної та заочної форми навчання / уклад. : І. І. Червен, І. О. Банєва, В. С. Кушнірук. – Миколаїв : МНАУ, 2020. – 90 с.
- Банєва І. О. Організація ресторанного господарства: конспект лекцій для здобувачів вищої освіти ступеня «бакалавр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа»» денної форми навчання,2022
- Банєва І. О. Організація ресторанного господарства: методичні рекомендації для здобувачів вищої освіти ступеня «бакалавр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа»» денної форми навчання,2022
- Банєва І. О. Організація ресторанного господарства: методичні рекомендації для написання курсової роботи
для здобувачів першого (бакалаврського) рівня 3-го року денної (заочної) форми навчання спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа»,2022 - Банєва І. О. Організація ресторанного господарства: методичні рекомендації для проходження виробничої практики для здобувачів вищої освіти ступеня «Бакалавр»спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» денної форми навчання, 2022
- Банєва І. О. Ціноутворення в готельно-ресторанній справі: методичні рекомендації для виконання практичних завдань та самостійної роботи здобувачів першого («бакалаврського») рівня вищої освіти ОПП « Готельно-ресторанна справа» спеціальності 241 « Готельно-ресторанна справа» денної та заочної форми навчання,2022
- Банєва І. О. Організація обслуговування в закладах харчування: методичні рекомендації для виконання практичних завдань та самостійної роботи здобувачів першого («бакалаврського») рівня вищої освіти ОПП « Харчові технології» спеціальності 281 « Харчові технології» денної форми навчання,2022
- Національний університет біоресурсів і природокористування України, ННІ післядипломної освіти, Курс «Інноваційна спрямованість педагогічної діяльності». Свідоцтво про підвищення кваліфікації 12СПВ 186993 від 11 грудня 2015 року
- Сертифікат про міжнародне стажування науково-педагогічних працівників «Management and administration», «Project management», «Market analуsis and business strategy», «International Management», «Foreign trade», «Economics and public administration». The Academy of Management and Administration in Poland, Opole, Poland, May 5-11, 2016.
- Сертифікат про міжнародне стажування науково-педагогічних працівників «Scientific and methodological foundations of entrepreneurship activity», Державний аграрний університет Молдови, м. Кишинів, 15.06.2019 р.
- Національний університет біоресурсів і природокористування України, ННІ неперервної освіти і туризму, Курс «Інноваційна спрямованість педагогічної діяльності». Свідоцтво про підвищення кваліфікації СС00493706/010295-19 від 02 жовтня 2019 року
- Європейські стандарти якості вищої освіти у контексті проходження міжнародної акредитації/Ганновер, Німеччина № 2607 від 12.05.21р.
- Ассоціація кулінарів України (АКУ № 504 від 1.03.21)
- Диплом магістра зі спеціальності 241 « Готельно-ресторанна справа» Одеська національна академія харчових технологій М 21 № 043213 від 30.06.2021р.
- Сертифікат успішного проходження онлайн-курсу «Академічна доброчесність в університеті» (3 години) № 061069, (30 вересня 2021р.)
- Сертифікат підвищення кваліфікації від Reikartz Hotel Group «Level Up разом з Reinkartz» (30 години) TQOJAG-CE000161, (31 жовтня 2021р.)
- Підвищення кваліфікації для педагогічних і науково-педагогічних працівників ВНЗ України «Інноваційні освітні технології: європейський досвід та його впровадження у підготовку фахівців з економіки, туризму та готельно-ресторанної справи» Вища школа туризму і екології в Сухій Бескидській, м. Суха-Бескидська, Польща № 02/NS/2022 20.10.2021-.20.01.2022
- Підвищення кваліфікації Merkur Academy of Professional Education, Certificate 45/07-22 «International hospitality projects» 1.08.2022 (180 год.) Міжнародні проекти гостинності Словацька республіка
- Учасник Громадської спілки «Асоціація Індустрії Гостинності України» з 1 січня 2022 року
- Член Української ресторанної асоціації (Свідоцтво 250 від 01.01.2022р.)
- Член Асоціації готельних об’єднань та готелів міст України (Свідоцтво 350 від 27.12.2022р.)
- Сертифікат підвищення кваліфікації в навчальному центрі готельної та ресторанної справи Optima Hotels & Resorts (120 години/ 4кред.) № 47MFJM-CE000022 (3.10.23р-28.12.23р)
- Сертифікат підвищення кваліфікації у Сумському державному університеті на тему: Змішане навчання: виклики сьогодення (30 годин/ 1кред.) № СП 05408289/0005-24 (16.01.24р-18.01.24р)
- Членство в ГО “Прогресильні” # 0367/24