2019 рік
2021 рік
Здатність розв’язувати спеціалізовані задачі та практичні проблеми з агрономії, що передбачає застосування теоретичних основ та методів відповідної науки і характеризується невизначеністю умов.
ЗК1. Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні.
ЗК2. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій та ведення здорового способу життя.
ЗК3. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.
ЗК4. Здатність спілкуватися державною мовою як усно, так і письмово.
ЗК5. Здатність спілкуватися іноземною мовою.
ЗК6. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності.
ЗК7. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях.
ЗК8. Навички здійснення безпечної діяльності.
ЗК9. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.
ЗК10. Здатність працювати в команді.
ЗК11. Прагнення до збереження навколишнього середовища.
СК1. Здатність використовувати базові знання аграрної науки (рослинництво, агротехнології, землеробство, селекція та насінництво, агрохімія, плодівництво, овочівництво, ґрунтознавство, механізація в рослинництві, захист рослин).
СК2. Здатність розмножувати та вирощувати сільськогосподарські культури, здійснювати технологічні операції з первинної переробки і зберігання продукції.
СК3. Знання та розуміння основних біологічних закономірностей і агротехнологічних процесів, правил і теорій, пов’язаних із вирощуванням сільськогосподарських та інших рослин.
СК4. Здатність застосовувати знання та розуміння фізіологічних процесів сільськогосподарських рослин для розв’язання виробничих технологічних задач.
СК5. Здатність оцінювати, інтерпретувати й синтезувати теоретичну інформацію та практичні, виробничі і наукові дані у галузях сільськогосподарського виробництва.
СК6. Здатність застосовувати методи статистичної обробки дослідних даних, пов’язаних з біологічними та технологічними процесами в агрономії.
СК7. Здатність науково обґрунтовано використовувати добрива та засоби захисту рослин з урахуванням їх впливу на навколишнє середовище.
СК8. Здатність розв’язувати широке коло проблем та задач у процесі вирощування сільськогосподарських культур шляхом розуміння їх біологічних особливостей та використання як теоретичних, так і практичних методів.
СК9. Здатність прийняття рішень у конкретних виробничих умовах.
ПРН1. Аналізувати основні етапи і закономірності історичного розвитку для формування громадської позиції.
ПРН2. Прагнути до самоорганізації та самоосвіти.
ПРН3. Обговорювати і пояснювати основи, що сприяють розвитку загальної політичної культури та активності, формуванню національної гідності й патріотизму, соціалізації особистості, схильності до етичних цінностей, знання економіки й права.
ПРН4. Порівнювати та оцінювати сучасні науково -технічні досягнення у галузі агрономії.
ПРН5. Проводити літературний пошук українською та іноземною мовами та аналізувати отриману інформацію.
ПРН6. Демонструвати знання й розуміння фундаментальних дисциплін в обсязі, необхідному для володіння відповідними навичками в галузі агрономії.
ПРН7. Демонструвати знання і розуміння принципів фізіологічних процесів рослин в обсязі, необхідному для освоєння фундаментальних та професійних дисциплін.
ПРН8. Володіти статистичними методами опрацювання даних в агрономії.
ПРН9. Володіти методами спостереження, опису, ідентифікації, класифікації та збереженням природного різноманіття.
ПРН10. Аналізувати та інтегрувати знання із загальної та спеціальної професійної підготовки.
ПРН11. Ініціювати оперативне та доцільне вирішення виробничих проблем відповідно до зональних умов.
ПРН12. Організовувати технологічні процеси вирощування насіннєвого матеріалу сільськогосподарських культур відповідно до встановлених вимог.
ПРН13. Організовувати заходи вирощування високоякісної сільськогосподарської продукції та відповідно до чинних вимог.
ПРН14. Удосконалювати виробничі процеси вирощування сільськогосподарської продукції відповідно до чинних вимог.
ПРН15. Планувати економічно вигідне виробництво сільськогосподарської продукції.
ПРН16. Організовувати результативні і безпечні умови роботи.
Силабус дисципліни Агрометеорологія
Силабус дисципліни Безпека життєдіяльності
Силабус дисципліни Введення до майбутньої професії
Силабус дисципліни Вища математика
Силабус дисципліни Грунтознавство з основами геології
Силабус дисципліни Економіка, підприємництво, менеджмент
Силабус дисципліни Захист рослин
Силабус дисципліни Земельне право
Силабус дисципліни Землеробство
Силабус дисципліни Іноземна мова (за професійним спрямуванням)
Силабус дисципліни Іноземна мова (за професійним спрямуванням)
Силабус дисципліни Інформаційні технології
Силабус дисципліни Історія України
Силабус дисципліни Методика досліджень в агрономії
Силабус дисципліни Механізація, електрифікація та автоматизація с.-г. виробництва
Силабус дисципліни Мікробіологія грунтів
Силабус дисципліни Насінництво і селекція
Силабус дисципліни Організація і планування діяльності аграрних формувань
Силабус дисципліни Основи бухгалтерського обліку та фінансування
Силабус дисципліни Основи дослідницької справи
Силабус дисципліни Основи екології
Силабус дисципліни Основи охорони праці
Силабус дисципліни Основи праці в галузях АПК
Силабус дисципліни Основи тваринництва і бджільництва
Силабус дисципліни Основи філософських знань
Силабус дисципліни Плодоовочівництво
Силабус дисципліни Сільськогосподарська мікробіологія
Силабус дисципліни Статистика в рослинництві
Силабус дисципліни Тваринництво
Силабус дисципліни Теорія і методика фізичного самовдосконалення
Силабус дисципліни Технологія виробництва продукції рослинництва
Силабус дисципліни Технологія переробки і зберігання сільськогосподарської продукції
Силабус дисципліни Українська мова (за професійним спрямуванням)
Силабус дисципліни Фізична культура
Силабус дисципліни Фізіологія рослин з основами мікробіології
Силабус дисципліни Філософія (релігієзнавство)
Силабус дисципліни Хімія (неорганічна та аналітична, органічна)
Робоча програма Економіка, підприємництво, менеджмент
Навчальна практика Введення до майбутньої професії
Робоча програма Фізична культура
Робоча програма Агрометеорологія
Робоча програма Безпека життєдіяльності
Робоча програма Введення до майбутньої професії
Робоча програма Виробнича практика Технологія виробництва продукції рослинництва
Робоча програма Вища математика
Робоча програма Грунтознавство з основами геології
Робоча програма Іноземна мова (за професійним спрямуванням)
Робоча програма Інформаційні технології
Робоча програма Історія України
Робоча програма Методика досліджень в агрономії
Робоча програма Механізація, електрифікація та автоматизація с.-г. виробництва
Робоча програма Мікробіологія грунтів
Робоча програма Навчальна практика Ботаніка
Робоча програма Навчальна практика Плодоовочівництво
Робоча програма Насінництво та селекція
Робоча програма Організація і планування діяльності аграрних формувань
Робоча програма Основи бухгалтерського обліку та фінансування
Робоча програма Основи дослідницької справи
Робоча програма Основи екології
Робоча програма Основи охорони праці
Робоча програма Основи тваринництва і бджільництва
Робоча програма Основи філософських знань
Робоча програма Плодоовочівництво
Робоча програма Сільськогосподарська мікробіологія
Робоча програма Теорія і методика фізичного самовдосконалення
Робоча програма Технологія виробництва продукції рослинництва
Робоча програма Технологія переробки і зберігання сільськогосподарської продукції
Робоча програма Українська мова (за професійним спрямуванням)
Робоча програма Фізіологія рослин з основами мікробіології
Робоча програма Хімія (неорганічна та аналітична, органічна)
Грунтознавство з основами геології (методичні рекомендації)
Державна атестація (методичні рекомендації)
Методичні рекомендації з виробничої практики ТВПР
Організація і планування діяльності аграрних формувань (методичні рекомендації)
Технологія виробництва продукції рослинництва (методичні рекомендації)
Методичні рекомендації для навчальної практики Введення до майб .проф.
Методичні рекомендації з навчальної практики Плодоовочівництво
Методичні рекомендації з навчальної практики Плодоовочівництво
Середній бал, який був виставлений респондентами і який стосувався різних аспектів якості освітньої діяльності в університеті, становить 4,8. Це дозволяє зробити висновок про високий рівень задоволеності здобувачів вищої освіти початкового рівня (короткий цикл) вищої освіти спеціальності 201 «Агрономія».
На відкрите питання «Які, на Вашу думку, існують недоліки, слабкі місця у підготовці здобувачів?» були отримані такі відповіді: «збільшити кількість занять в умовах виробництва» –10; «проводити більше тематичних заходів за інтересами» –5.
На відкрите питання «Що, на Вашу думку, слід покращити університету для поліпшення якості підготовки здобувачів і налагодження більш ефективних партнерських стосунків із зовнішніми стейкхолдерами?» були висловлені такі пропозиції: «проводити неформальні заходи за участю стейкхолдерів» –5, «збільшити кількість дисциплін фахового та практичного спрямування» – 5.
Отже, основними напрямами, які потребують подальшого удосконалення в організації освітнього процесу даної спеціальності, є покращення практичної складової підготовки майбутніх фахівців та поглиблення ділової взаємодії із стейкхолдерами.
Складові резервів для покращення якості надання освітніх послуг такі як, імідж закладу та ділова репутація; якість підготовки фахівців; професорсько-викладацький склад; стан матеріально-технічної бази; зорієнтованість освітнього процесу на актуальні суспільні потреби; ефективний зв’язок науки і виробництва; партнерство у провадженні освітньої діяльності, які наведено у анкеті, практично задовільняє 100% респондентів.
Разом з тим, 2 науково-педагогічні працівники, що становить 14,3% від всієї чисельності викладачів зазначили на необхідності уніфікувати навчальну практику «Введення до майбутньої професії», зокрема доповнити вивченням агрономічних дисциплін. 2 науково-педагогічні працівники (14,3%) наголосили на необхідності об’єднання освітніх компонентів «Фізіологія рослин» та «Сільськогосподарська мікробіологія» в одну, з подальшою зміною внутрішнього наповнення робочої програми дисципліни.
У анкетуванні взяли участь 16 роботодавців, які зазначили, що для ефективної професійної діяльності і кар’єрного зростання молодого фахівця він має володіти такими вміннями та компетентностями:
– належна загальноосвітня та теоретична підготовленість, культурність і вихованість – 100% респондентів наголосили на високому рівні (по 5 балів);
– сучасні фахові знання, сформовані корисні професійні вміння та практичні навички – 100% респондентів наголосили на високому рівні (по 5 балів);
– наявність системного мислення,націленість на кінцевий результат –14 респондентів (87,5%) наголосили на високому рівні (5 балів) та 2 респонденти (12,5%) оцінили у 4 бали;
– здатність працювати в колективі, виконувати різні професійні ролі у складі команди – 100% респондентів наголосили на високому рівні (по 5 балів);
– лідерські якості,організаторські здібності,комунікабельність – 13 респондентів (81,2%) наголосили на високому рівні (5 балів) та 3 респонденти (18,8%) оцінили у 4 бали;
– амбітність і вміння репрезентувати результати своєї праці – 13 респондентів (81,2%) наголосили на високому рівні (5 балів) та 3 респонденти (18,8 %) оцінили у 4 бали;
– гнучкість та адаптивність до сучасних вимог ринку праці,зацікавленість у підвищенні кваліфікації і здатність до перенавчання – 100% респондентів наголосили на високому рівні (по 5 балів);
– володіння передовими інформаційно-комунікаційними технологіями – 100% респондентів наголосили на високому рівні (по 5 балів);
– самодисципліна,старанність,відповідальність,наполегливістьуроботі – 100% респондентів наголосили на високому рівні (по 5 балів).
Додатково роботодавці внесли пропозиції, щодо збільшення кількості занять з навчальних дисциплін в умовах виробництва, а також введення до ОП навчальної практики «Введення до майбутньої професії: ознайомча практика та аналіз агрономічної діяльності господарств».
Стан таких складових резервів як імідж закладу та ділова репутація; якість підготовки фахівців; професорсько-викладацький склад; стан матеріально-технічної бази; зорієнтованість освітнього процесу на актуальні суспільні потреби; ефективний зв’язок науки і виробництва; партнерство у провадженні освітньої діяльності, які наведено у анкеті,практично задовольняє 100% респондентів.
Роботодавці зазначили на необхідності наявності таких рис як скрупульозність, старанність, наполегливість, зосередженість та відповідальність; і таких компетентностей як здатність орієнтуватися у великій кількості інформаційного матеріалу та володіти технологічними особливостями діяльності підприємства.