Завідувач кафедрою
кандидат сільськогосподарських наук, доцент
Нікончук Наталія Володимирівна
Важливою ланкою агропромислового комплексу Миколаївської області є виробництво плодоовочевої продукції. Враховуючи потреби сільськогосподарських підприємств, у 1996 році на агрономічному факультеті було створено кафедру виноградарства та плодоовочівництва, першим завідувачем якої був заслужений працівник освіти України кандидат сільськогосподарських наук, доцент С. О. Бобров. З 2011 року кафедру очолював кандидат с.-г. наук, доцент Дудяк І.Д., з 2020 року очолює кандидат с.-г. наук, доцент Нікончук Н.В.
Кафедра є профілюючою і забезпечує викладання спеціальних дисциплін здобувачам вищої освіти таких факультетів: агротехнологій, менеджменту, обліково-фінансового і технолого-економічного коледжу Миколаївського НАУ.
Заняття проводяться зі здобувачами вищої освіти денної та заочної форм навчання освітніх ступенів бакалавр та магістр.
Кафедра виноградарства та плодоовочівництва належить до спеціальних випускових кафедр.
Нікончук Наталія Володимирівна – кандидат сільськогосподарських наук, доцент, завідувач кафедри
Самойленко Микола Олександрович – доктор сільськогосподарських наук, професор
Дробітько Антоніна Вікторівна – доктор сількогосподарських наук, професор, декан факультету агротехнологій
Марценюк Ігор Михайлович – кандидат біологічних наук, доцент, декан факультету довузівської підготовки;
Федорчук Валентина Григорівна – кандидат сільськогосподарських наук, доцент
Дуднікова Галина Олександрівна – завідувач лабораторією
Кубінець Наталія Сергіївна – асистент, старший лаборант
Рурик Володимир Васильович – асистент
Лисенкова Катерина Михайлівна – лаборант
Одна з основних агрономічних дисциплін, що викладається студентам 2 курсу денної форми навчання. Викладачі: доцент Марценюк І.М, доц. Федорчук В.Г.
Метою дисципліни є надання майбутнім спеціалістам агрономічного профілю необхідних знань і теоретично підготувати їх для подальшого освоєння дисципліни «Селекція та насінництво».
Основні задачі:
поглиблення набутих знань і набуття практичних навичок при постановці і вирішенні генетичних задач на прикладі польових плодоовочевих культур.
Обсяг дисципліни складає 108 годин, в тому числі лекційних – 32, лабораторних – 30 годин.
Агрономічна дисципліна, що викладається студентам-магістрам 5-го курсу денної форми навчання. Викладач: доцент Марценюк І.М.
Метою навчального курсу є надання майбутнім спеціалістам агрономічного профілю необхідних знань з питань спадковості і мінливості культурних рослин, обізнаність з якими вкрай необхідна студентам для їх становлення як фахівців-агрономів.
Завдання курсу:
методологічні – формування логіки планування генетичного експерименту та аналізу його результатів;
пізнавальні – викласти основи генетичних знань про функціонування біологічних систем різних рівнів складності, а також про специфіку ядерного та цитоплазматичного геномiв та їх взаємодію;
практичні – навчити розглядати генотип як систему, а не як суму генів; якісно проводити генетичний аналіз.
У результаті вивчення спецкурсу студент повинен
знати: основні закономірності успадкування господарськоцінних ознак у культурних рослин; принципи збереження генетичного біорізноманіття в агроландшафтах;
вміти: використовувати здобуті знання для вирішення конкретних практичних завдань, зокрема, управління мінливістю культурних рослин, дослідження генетичних механізмів взаємодії культурних рослин з іншими представниками біоти в агросистемах (збудниками хвороб, шкідниками, бур’янами тощо).
На вивчення навчального курсу «Спеціальна генетика» відведено 54 години (1,5 кредити), із них 32 години аудиторних занять та 22 години самостійної роботи. Контроль знань та умінь студентів проводиться у формі виконання практичних робіт та модульно-рейтингового оцінювання знань. Форма підсумкового контролю – залік.
Для студентів 4-го курсу денної та 5-го заочної форм навчання напряму підготовки 6.090101 – «Агрономія» ОКР «Бакалавр». Викладач: професор Самойленко М.О.
Плодівництво – галузь сільського господарства, метою якої є вивчання багаторічних рослин, що дають їстівні плоди і ягоди, придатні також для технічної переробки. Плоди і ягоди є джерелом необхідних для повноцінного харчування людини речовин. У них містяться велика кількість органічних і мінеральних речовин, жири, цукри, вітаміни, органічні кислоти, дубильні речовини. Плодівництво вивчає біологічні закономірності росту, розвитку, плодоносіння і розмноження рослин з урахуванням їх взаємодії з навколишнім середовищем. При вивченні плодівництва студенту необхідно освоїти основні закономірності технології оброблення різних плодових і ягідних культур, зрозуміти їх біологічні особливості, уміти використовувати передові прийоми оброблення, що забезпечують одержання високих і стабільних врожаїв.
Для студентів 4-5-го курсів денної та 5-го курсу заочної форм навчання напряму підготовки 6.090101 – «Агрономія» ОКР «Бакалавр». Викладач: професор Самойленко.
Сучасні спеціалісти агропромислового комплексу повинні мати широкий горизонт знань з дисциплін спеціалізації. До таких дисциплін відноситься ампелографія, яка удосконалює та закріплює знання отримані з виноградарства. Рішення таких питань, як розширення площ під виноградниками, збільшення їхньої урожайності і валового збору ягід винограду, поліпшення якості одержуваної продукції неможливо здійснювати без удосконалювання сортового складу й підбору кращих сортів, що відрізняються сталими урожаями та високою якістю ягід як для споживання у свіжому виді, так і для переробки на вино, соки, компоти та інші харчові продукти.
Метою дисципліни є надання майбутнім спеціалістам агропромислового комплексу необхідних знань з підбору сортів винограду пластичних до навколишнього природного середовища і для отримання якісних продуктів його переробки.
Основні задачі:
-
- походження і наукові класифікації сортів та видів винограду;
- методики вивчення, описи та визначення сортів і видів винограду;
- сортові районування і спеціалізації виноградарства;
- просування культури винограду в інші райони;
- підбір і використання сортів як вихідний матеріал при селекції винограду;
- розробку сортової агротехніки.
Здобувачі вищої освіти займаються в спеціалізованих аудиторіях, навчально-науково дослідних лабораторіях та використовують матеріальне обладнання, яке є на філіях кафедри в умовах виробництва.
Наукова робота кафедри проводиться згідно з державними бюджетними та господарсько-договірними тематиками і договорами з окремими юридичними особами. На кафедрі захищено: три докторські та 5 кандидатських дисертацій. Опубліковано понад 150 наукових праць. Згідно з Наказом Мінагрополітики № 348 від 05.07.2006 р. (договір № 154с/1 від 06.07.2006 р.) розроблено 3 національні стандарти на соки та сокову продукцію. Проведено керівництво понад 460 студентськими дипломними роботами та проектами. Працює 6 студентських наукових гуртків. Підтримуються тісні наукові зв’язки з понад 20-ма науковими та навчальними закладами країни. Викладачі кафедри постійно приймають участь в Міжнародних, Всеукраїнських, регіональних обласних та внутрівузівських наукових конференціях.
Наукова робота викладачів кафедри виноградарства та плодоовочівництва проводиться за такими напрямками:
• Вплив агротехніки вирощування сільськогосподарських культур на якість зерна (насіння).
• Удосконаленням технологій зберігання та переробки продукції рослинництва.
• Сортовипробування суниці ананасної в умовах Південного Причорномор’я.
• Адаптація елементів вирощування посадкового матеріалу суниці.
• Удосконалення системи ведення плодоносних насаджень суниці.
• Інтродукція рослин.
• Генетична різноманітність сортів овочевих культур.
• Вивченням вихідного матеріалу у селекції та удосконалення технології вирощування сортового насіння польових культур.
• Енергоресурсозберігаюча технологія вирощування сої на зерно в умовах півдня України.
• Агроґрунтознавство; фізика грунтів; екологія грунтів.
• Вплив ланки сівозміни системи живлення та строків сівби на врожайність та якість зерна соризу на півдні України.
• Овочівництво : робочий зошит до виконання практичних робіт для здобувачів вищої освіти ступеня “бакалавр” спеціальності 201 “Агрономія” денної форми навчання / уклад. Н. В. Нікончук. Миколаїв : МНАУ, 2020. 88 с.
• Туристичне країнознавство : метод. реком. до виконання практичних занять та самостійного вивчення дисципліни для здобувачів початкового рівня (короткий курс) вищої освіти денної форми навчання освітнього ступеню молодший бакалавр спеціальності 242 “Туризм” / уклад. Н. В. Нікончук. Миколаїв : МНАУ, 2021. 57 с.
Графік проведення наукових гуртків на кафедрі виноградарства та плодоовочівництва 2023-2024 н.р.
Навчально-методична робота на кафедрі проводиться за такими напрямками: підготовка й видання підручників та посібників; підготовка акредитаційних та ліцензійних справ; розробка і впровадження нових форм навчання; розробка елементів дистанційного навчання; розробка навчально-методичних комплексів та робочих програм з навчальних дисциплін та їх електронних портфелів; підготовка та видання конспектів лекцій, методичних матеріалів до практичних, лабораторних занять, курсового та дипломного проектування, практик і самостійної роботи; підготовка до лекцій, практичних та лабораторних занять і т. ін.
Викладачами кафедри виноградарства та плодоовочівництва опубліковано понад 100 методичних розробок, основними з яких є:
- Біолого-екологічні особливості винограду: навчальний посібник /Дробітько А.В., Ткачова Є.С., Маркова Н.В., Панфілова А.В., Кузьома В.В., Біліченко О.С. Миколаїв: МНАУ, 2020. 307 с.
- Біолого-екологічні особливості овочевих культур: навчальний посібник /Нікончук Н.В., Ткачова Є.С., Дробітько А.В., Кузьома В.В., Біліченко О.С. Миколаїв: МНАУ, 2020. 407 с.
- Агрометеорологія: навчально-методичний посібник для проведення практичних занять/Федорчук В.Г., Федорчук М.І., Шарата Н.Г., Кіріяк Ю.П., Кузьома В.В., Панфілова А.В. Миколаїв: МНАУ, 2020. 247 с.
- Нікончук Н.В. Овочівництво [Електронний ресурс] : метод. реком. до виконання практичних робіт здобувачами вищої освіти освітнього ступеня “Бакалавр” напряму підготовки 6.090101 “Агрономія” (частина І) / уклад. Н. В. Нікончук. – Миколаїв : МНАУ, 2017. – 52 с.
- Федорчук В.Г. Методичні рекомендації до виконання практичних робіт з метрології, сертифікації і стандартизації для здобувачів вищої освіти ступеня «бакалавр» спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» денної форми навчання /В. Г. Федорчук. – Миколаїв, 2020. – 86 с.
- Федорчук В.Г. Технологія переробки і зберігання сільсько-господарської продукції: Методичні рекомендації до виконання практичних робіт для здобувачів вищої освіти ступеня «бакалавр» спеціальності 073 «Менеджмент» денної форми навчання/В. Г. Федорчук, Г.М. Воронкова. – Миколаїв, 2020. – 72 с.
- Самойленко М. О., Буцик Р. М. Виноградарство та ампелографія: термінологічний словник. Для здобувачів вищої освіти ступеня «Бакалавр» спеціальності 201 «Агрономія» денної та заочної форм навчання. МИОЛАїВ-УМАНЬ, 2020. – 40 с.
- Біометрична генетика: методичні рекомендації до виконання практичних робіт для здобувачів вищої освіти ступеня “магістр” спеціальності 201 “Агрономія” денної форми навчання ”/ І.М. Марценюк. – Миколаїв, 2020. – 44 с.
- Генетика: методичні рекомендації до виконання практичних робіт для здобувачів вищої освіти ступеня “бакалавр” спеціальності 201 “Агрономія” денної форми навчання ”/ І.М. Марценюк. – Миколаїв, 2020. – 60 с.
- Спеціальна генетика : методичні рекомендації до виконання практичних робіт для здобувачів вищої освіти ступеня “магістр” спеціальності 201 “Агрономія” денної форми навчання”/ І.М. Марценюк. – Миколаїв, 2021. – 64 с.
Для покращення навчального процесу, закріплення одержаних здобувачами вищої освіти теоретичних знань, крім створеної навчально-науково-дослідної лабораторії «Визначення якості продукції рослинництва», яка обладнана сучасними приладами, практичну підготовку майбутні спеціалісти проходять на філіях кафедри.
ТОВ «Агросинтез– ЮГ»
ФГ «Аркадія»
ФГ «Владам»
ТОВ «Золотий колос»
ТДВ ««Зоря Інгулу»
ТОВ «Богданівський плодорозсадник»
ТОВ «Підгур’ївське»
ФГ «МИР ВАМ»
ФГ «Олена»
«Андижанський сільськогосподарський інститут»
ДП «ДГ «Новокаховське» ІРИСУ НААН»
СФГ «Аякс»
СГІ НЦНС НААН
- Патент на корисну модель № 142105 «Спосіб удосконалення технології вирощування сої без зрошення в умовах південного Степу України». Публікація відомостей про видачу патенту : 12.05.2020р., Бюл.№ 9, Дробітько А.В., Дробітько О.М., Дробітько В. М., Маркова Н.В., Панфілова А.В., Нікончук Н.В.
- Патент на корисну модель №142303 «Спосіб удосконалення технології вирощування вівса в Степовій зоні України», 24.05.2020, Качанова Т.В.,Гамаюнова В.В., Дробітько А.В., Манушкіна Т.М., Маркова Н.В.
- Патент на корисну модель №142330 «Спосіб підвищення якості зерна сої в залежності від технології вирощування без зрошення в Південному Степу України», 25.05.2020, Дробітько О.М., Дробітько А.В., Дробітько В.М.,Федорчук М.І., Маркова Н.В., Перевозова І.В
- Федорчук В.Г. та ін. Патент на корисну модель № 132090 від 11.02.2019 «Спосіб підвищення якості ефірної олії шавлії лікарської залежно від технології вирощування».
- Федорчук В.Г. та ін. Патент на корисну модель № 135676 від 10.07.2019 «Спосіб удосконалення агротехнічних прийомів вирощування сафлору красильного в умовах південного степу України».
- Федорчук В.Г. та ін. Патент на корисну модель № 140436 від 25.02.2020 «Спосіб покращення якості цибулі ріпчастої залежно від технології вирощування».
- Федорчук В.Г. та ін. Патент на корисну модель № 140287 від 10.02.2020 «Спосіб отримання високих показників листової поверхні при вирощуванні цибулі ріпчастої при краплинному способі поливу».
- Федорчук В.Г. та ін. Патент на корисну модель № 140437 від 25.02.2020 «Спосіб підвищення врожаю цибулі ріпчастої за краплинного зрошення на півдні України».
- Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 95173 «Каталог садивного матеріалу плодових культур» Автори: Самойленко Т.Г., Самойленко М.О., Бушилов В.Д. Опублікування: Каталог садивного матеріалу плодових культур: – Миколаїв, Іліон, 2018 р. – 224 с. – 08.01.2020
- Yeremenko O., Fedorchuk M., Drobitko A., Sharata N., Fedorchuk V. Adaptability of Different Sunflower Hybrids to the Conditions of Insufficient Moisturening. – WSEAS Transactions on Environment and Development, Volume 16, 2020, Art. №35, P. 330-340.
- Свідоцтво № 97250 від 17.04.2020 про реєстрацію авторського права на твір. Наукова стаття «Визначення площі листкової поверхні аналітичним способом». Самойленко М.О., Самойленко Т.Г., Бушилов В.Д.
- Сучасні підходи до вирощування, переробки і зберігання плодоовочевої продукції: матеріали Міжнародної науково – практичної конференції, 18 листопада 2020 р., м. Миколаїв: МНАУ, 2020. – 256 с.
- Сучасні підходи до вирощування, переробки і зберігання плодоовочевої продукції: матеріали Міжнародної науково – практичної конференції, 17 листопада 2022 р., м. Миколаїв: МНАУ, 2022. – 65 с.
- Сучасні підходи до вирощування, переробки і зберігання плодоовочевої продукції : матеріали міжнародної науково-практичної конференції, 15-16 березня 2023 р., м. Миколаїв. Миколаїв : МНАУ, 2023. 83 с.
За останні 5 років науково-педагогічні працівники кафедри отримали 44 патентів та 13 свідоцтв, 15 скопусів на технології вирощування сільськогосподарських культур. Науково-педагогічні працівники кафедри взяли участь у створені 2 сортів сільськогосподарських культур.
За сумлінну працю науково-педагогічні працівники та співробітники кафедри неодноразово нагороджувалися грамотами Департаменту агропромислового розвитку, подяками Миколаївської обласної державної адміністрації, Миколаївської обласної ради, Миколаївського міського голови, Миколаївської обласної профспілкової організації, ректорату університету.
м. Миколаїв, вул. Генерала Карпенка, 73, каб. 412, кафедра виноградарства та плодоовочівництва. Завідувач кафедри: кандидат сільськогосподарських наук, доцент Нікончук Наталія Володимирівна