Народилася 23 жовтня 1987 року у м. Миколаєві. У 2004 році закінчила ЗОШ №3 м. Миколаєва, у 2009 році – Миколаївський державний аграрний університет. З вересня 2010 року по жовтень 2016 року працювала на кафедрі технології переробки, стандартизації і сертифікації продукції тваринництва Миколаївського національного аграрного університету на посаді лаборанта. З 2016 року навчалася в аспірантурі за спеціальністю 204 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». З вересня 2020 року працювала на кафедрі технології переробки, стандартизації і сертифікації продукції тваринництва на посаді асистента. У 2020 році закінчила Херсонський державний аграрно-економічний університет та здобула ступінь вищої освіти «Магістр» за спеціальністю 181 «Харчові технології». 24 червня 2021 р. захистила дисертацію на тему «Оцінка методів підбору при виведенні та удосконаленні української червоної молочної породи великої рогатої худоби» в разовій спеціалізованій вченій раді Миколаївського національного аграрного університету на здобуття наукового ступеня доктор філософії. З вересня 2022 року працює на кафедрі переробки продукції тваринництва та харчових технологій на посаді старшого викладача.
Наукова робота пов’язана з вирішенням питань щодо удосконалення вітчизняних молочних порід великої рогатої худоби з використанням світового генофонду та пристосованих до інтенсивних технологій ведення галузі скотарства. Дослідження спрямовані на оцінювання популяційно-генетичних параметрів господарськи корисних ознак молочної худоби у процесі формування високопродуктивних стад, ліній, родин, популяцій, порід. Шевчук Н.П. має понад 10 наукових публікацій.
- «Дизайн страв та кондитерських виробів» (курс 4-й, 1-го РВО, СВО: «Бакалавр», освітньої спеціальності 181 – «Харчові технології»);
- «Технологія оздоровчих харчових продуктів» (курс 4-й, 1-го РВО, СВО: «Бакалавр», освітньої спеціальності 181 – «Харчові технології»);
- «Кулінарні тренди та гастрономія» (курс 2-й, 1-го РВО, СВО: «Бакалавр», освітньої спеціальності 241 – «Готельно-ресторана справа»);
- «Кулінарна етнологія» (курс 2-й, 1-го РВО, СВО: «Бакалавр», освітньої спеціальності 241 – «Готельно-ресторана справа»);
- «Барна справа» (курс 3-й, 1-го РВО, СВО: «Бакалавр», освітньої спеціальності 241 – «Готельно-ресторана справа»);
- «Кухні країн світу» (курс 4-й, 1-го РВО, СВО: «Бакалавр», освітньої спеціальності 181 – «Харчові технології»);
- «Технологія молока та молочних продуктів» (курс 3-й, 1-го РВО, СВО: «Бакалавр», освітньої спеціальності 181 – «Харчові технології»);
- «Технологія жирів та жирозамінників» (курс 3-й, 1-го РВО, СВО: «Бакалавр», освітньої спеціальності 181 – «Харчові технології»);
- «Дієтологія» (курс 2-й, 1-го РВО, СВО «Бакалавр» спеціальність 241 – «Готельно-ресторанна справа»);
- «Спеціальні технології харчових виробництв» (курс 2-й, 2-го РВО, СВО «Магістр» освітньої спеціальності 181 –«Харчові технології»);
- «Технологія продуктів харчування для людей різних вікових груп і професійної зайнятості» (курс 1-й, 2-го РВО, СВО «Магістр» освітньої спеціальності 181 –«Харчові технології»).
- Підпала Т. В. Оцінка етапів виведення української червоної молочної породи великої рогатої худоби / Т. В. Підпала, Н. П. Шевчук // Біологічні аспекти технологій тваринництва і виробництва продукції : матеріали ІV міжнародної науково-практичної конференції, 26-27 жовтня 2017 р., м. Миколаїв. – Миколаїв : МНАУ, 2017. – С. 87-93.
- Підпала Т. В. Особливості методів підбору в період створення української червоної молочної породи / Т. В. Підпала, Н. П. Шевчук // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького : серія «Сільськогосподарські науки». Львів, 2019. Т 21. № 90. С. 26-31 doi: 10.32718/nvlvet‐a9005.
- Підпала Т. В. Оцінка інбридингу в різні етапи виведення української червоної молочної породи великої рогатої худоби / Т. В. Підпала, Н. П. Шевчук // Вісник Полтавської державної аграрної академії. Полтава, 2019. №2. С.98-104 doi: 10.31210/visnyk2019.02.12.
- Подпалая Т. В. Использование энтропийно-информационного анализа для оценки породообразовательного процесса в молочном скотоводстве / Т В. Подпалая, Н. П. Шевчук // Wschodnioeuropejskie Czasopismo Naukowe (East European Scientific Journal), 2019. № 11(51). Р. 3. S. 24-34
- Pidpala T., Shevchuk N., Ignatenko Zh., Petrova E. Relative Variability of Breeding Traits of the Dairy Cattle and the Breeding Process // Bulgarian Journal of Animal Husbrandy (селскостопанска академия животновъдни науки), Sofia, 2019. № 56(6). S. 3-13.
- Підпала Т. В., Шевчук Н. П. Розведення за лініями в різні етапи виведення та консолідації української червоної молочної породи великої рогатої худоби // Вісник Сумського національного аграрного університету: «Тваринництво». Суми. 2019. Вип. 4 (39). С. 37-42. DOI:http://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2019.4.5
- Стріха Л. О. Оптимізація пераметрів технолоігчного процесу виробництва варених ковбас / Л. О. Стріха, Т. В. Підпала, О. І. Петрова, Н. П. Шевчук // Вісник аграрної науки Причорномор’я. Миколаїв, 2020. Вип. 1. С. 71-78 DOI: 10.31521/2313-092X/2020-1(105)-9
- Підпала Т.В., Стріха Л.О., Шевчук Н. П., Зайцев Є.М. Особливості регресійної залежності ознак у корів голштинської породи різної селекції // Вісник Сумського національного аграрного університету. Суми : СНАУ, 2021. Вип. 2(45). С. 121-126.
- Dvising a procedure to forecast the level of chemical damage of chemical damage to the atmosphere during active deposition of dangerous gases / A. Melnichenko, M. Kustov, O. Basmanov, O. Tarasenko, O. Bogatov, M. Kravtsov, O. Petrova, T. Pidpala, O. Karatieieva, N. Shevchuk // Ecology. 2022. Vol. 1. No. 10(115). P. 31-40.
- Development of rational technology for sodium glyceroxide obtaining (Scopus) / Korchak M., Bliznjuk O., Nekrasov S., Gavrish T., Petrova O., Shevchuk N., Stkikha L., Kostyrkin O., Semenov E., Saveliev D. // Eastern-European Journal of enterprise technologies. 2022. 5/6(119). P. 15-21
- Development of transesterification model for safe technology of chemical modification of oxidized fats / Korchak M., Bragin O., Petrova O., Shevchuk N., Stkikha L., Stankevych S., Svishchova Ya., Khimenko N., Filenko O., Petukhova O. // Eastern-European Journal of enterprise technologies. 2022. 6/6(120). P. 14-19
- Using organic nitrogen fertilisers to improve soil health and increase yields / Shanini Sh., Kachanova T., Manushkina T., Petrova O., Shevchuk N. // International Journal of Environmental Studies. 2023. P. 1-9
- Dvising a procedure to forecast the level of chemical damage of chemical damage to the atmosphere during active deposition of dangerous gases / Melnichenko, M. Kustov, O. Basmanov, O. Tarasenko, O. Bogatov, M. Kravtsov, O. Petrova, T. Pidpala, O. Karatieieva, N. Shevchuk // Ecology. 2022. Vol. 1. No. 10(115). P. 31-40
- Шевчук Н.П., Петрова О.І., Субботіна Д.В. Удосконалення рецептури м'ясо-містких сардельок. Science and technology: problems, prospects and innovations. Proceedings of the 7th International scientific and practical conference. CPN Publishing Group. Osaka, Japan. 2023. Pp. 189-192
- Пшиченко В. В., Черно В. С., Чеботар Л. Д., Юлевич О. І., Шевчук Н. П. Морфологічні зміни епіфізу щурів за умов хронічної інтоксикації свинцем та корекції селенітом натрію // Вісник проблем біології і медицини. Вип. 1(168). С. 325-330.
- Стріха Людмила Олександрівна, Підпала Тетяна Василівна, Петрова Олена Іванівна, Шевчук Наталя Петрівна ЛІТЕРАТУРНО-ПИСЬМОВИЙ ТВІР НАУКОВО-МЕТОДИЧНОГО ХАРАКТЕРУ «ОПТИМІЗАЦІЯ ПАРАМЕТРІВ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ ВИРОБНИЦТВА ВАРЕНИХ КОВБАС» Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 103465, 26.03.2021 р.
- Данильчук Галина Анатоліївна, Підпала Тетяна Василівна, Стріха Людмила Олександрівна, Петрова Олена Іванівна, Шевчук Наталя Петрівна ПАТЕНТ НА КОРИСНУ МОДЕЛЬ «СПОСІБ УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ РИБОПОСАДКОВОГО МАТЕРІАЛУ З ПІДВИЩЕНОЮ МАСОЮ ДЛЯ ЗАРИБЛЕННЯ МАЛИХ ВОДОСХОВИЩ ПРИЧОРНОМОР’Я». Заявка № u 2021 07426 від 20.12.2021 р.
- Програма і методичні рекомендації з проходження виробничої (професійної) практики «Інноваційні технології переробки продукції тваринництва» для здобувачів вищої освіти 2-го РВО, СВО «Магістр» освітньо-професійної та освітньо-наукової програми за освітньою спеціальністю 204 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» денної і заочної форм навчання / Підпала Т.В., Стріха Л.О.; Петрова О.І.; Данильчук Г.А.; Крамаренко О.С.; Шевчук Н.П. Миколаїв : МНАУ, 2020. 22 с.
- Технологія хліба, макаронних, кондитерських виробів та концентратів: методичні рекомендації для лабораторних робіт для здобувачів вищої освіти «Бакалавр» для денної форми навчання спеціальністю 181 – «Харчові технології» / Петрова О.І., Шевчук Н.П. Миколаїв : МНАУ, 2020. 92 с.
- Дизайн страв та кондитерських виробів: методичні рекомендації для лабораторних робіт для здобувачів вищої освіти «Бакалавр» для денної форми навчання спеціальністю 181 – «Харчові технології» / Стріха Л.О., Шевчук Н.П. Миколаїв : МНАУ, 2021. 67 с.
- Організація виробництва в закладах харчування: методичні рекомендації для лабораторних робіт для здобувачів вищої освіти «Бакалавр» для денної форми навчання спеціальністю 181 – «Харчові технології» / Стріха Л.О., Шевчук Н.П. Миколаїв : МНАУ, 2021. 38 с.
- Стріха Л.О., Шевчук Н.П. Дизайн страв та кондитерських виробів : курс лекцій для здобувачів вищої освіти СВО «Бакалавр» освітньої спеціальності 181 – «Харчові технології», денної форми навчання, 2022. 92 с.
- Стріха Л.О., Шевчук Н.П. Технологія оздоровчих харчових продуктів: методичні рекомендації до виконання лабораторних занять для здобувачів вищої освіти СВО «Бакалавр» освітньої спеціальності 181 – «Харчові технології», денної форми навчання, 2022. 96 с.
- Шевчук Н. П., Петрова О. І. Технологія приготування страв сучасної української кухні : для лабораторних занять для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОПП «Харчові технології» спеціальності 181 «Харчові технології» денної форми здобуття вищої освіти, 2022. 32 с.
- Кулінарна етнологія : конспект лекцій / уклад. Н. П. Шевчук, Л. О. Стріха, О. І. Петрова. Миколаїв : МНАУ, 2022. 212 с.
- Кухні країн світу : метод. реком. для проведення лабораторних занять для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОПП “Харчові технології” спеціальності 181 – “Харчові технології” денної форми здобуття вищої освіти / уклад.: Н. П. Шевчук, А. В. Зюзько. Миколаїв : МНАУ, 2022. 53 с.