Піюренко Ілона Олексіївна з 2003 року по 2008 рік навчалась в Миколаївському державному аграрному університеті (нині – Миколаївський національний аграрний університет) де і здобула повну вищу освіту за спеціальністю «Облік і аудит». З 2008 року по 2011 рік навчалась в аспірантурі Миколаївського державного аграрного університету. 22 квітня 2011 року успішно захистила кандидатську дисертацію за спеціальності 08.00.03 – економіка та управління національним господарством на тему: «Формування раціонального складу та підвищення ефективності функціонування продовольчого підкомплексу АПК». З травня 2011 року працювала на посаді старшого викладача на кафедрі готельно-ресторанного бізнесу та організації бізнесу.
У 2013 році захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук на тему: «Формування механізму антикризового управління підприємствами агропродовольчої сфери: теорія, методологія, практика» за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності).
З липня 2017 року працює на посаді доцента кафедри готельно-ресторанного бізнесу та організації бізнесу Миколаївського НАУ.
У 2019 році підвищувала кваліфікацію у НУБіБ (Навчально-науковий інститут післядипломної освіти) Свідоцтво СС00493706/010323-19. Отримала сертифікат, Cambridge English Level 1 Certificate in ESOL International (First) № 186UA0370005, у 2018 році, який підтверджує достатньо високий рівень володіння іноземною мовою відповідно до Загальноєвропейської рекомендації з мовної освіти (рівень В2, англійська), у 2018 році.
Науковий стаж роботи – 12 років.
З вересня 2019 року є асоційованою членкинею Української Асоціації з розвитку менеджменту та бізнес-освіти (Свідоцтво № 567 від 06.09.2019 р.).
У червні 2021 року закінчила Одеську національну академію харчових технологій за спеціальністю «Готельно-ресторанна справа»
Має більше 40 публікацій.
Науково-дослідна робота виконується з проблем розвитку інноваційного підприємництва в межах теми «Формування конкурентоспроможного і соціально-орієнтованого розвитку підприємницьких структур аграрного сектору економіки».
розвиток готельно-ресторанного бізнесу;
- Управління сервісною діяльністю
- Інноваційні технології в готельно-ресторанному господарстві
- Організація готельно-ресторанної справи : навч. посіб.: [для закладів вищої освіти] / Брич В. Я., Банєва І.О., Піюренко І. О. та ін.За заг. ред. д.е.н., проф. В. Я. Брича. – Київ : Видавництво Ліра-К, 2020. – 484 с.
- Піюренко І. О. Підвищення економічної стійкості харчових підприємств в умовах кризи . Вісник Хмельницького національного університету. 2020. № 6 С. 250 – 255.
- Dynamics factors of Ukrainian economy innovative transformation: main points and specifics of influence. (Піюренко, І.О. Банєва, О.М. Гаркуша. Фактори динаміки інноваційних перетворень української економіки: суть та особливості впливу) //Маркетинг і менеджмент інновацій, 2017, № 4
- Shapovalova, I. Piiurenko, N. Husarina, S. Petrovska, M. Kravchenko. Process factors of system security of trading enterprises /Journal of Security and Sustainability Issues9(1):211-255 · September 2019
- I. Piiurenko, I. Banyeva, A. Kaplina, L. Pryimak, V. Stefanyk, Y. Pidlypnyi. ENTREPRENEURSHIP RECOMMENDATIONS FOR INCREASING THE CONSUMER DESTINATION OF TOURIST PRODUCT: INTERNATIONAL ASPECTS / International Journal of Entrepreneurship, Volume 24, Special Issue, 2020
- Innovative Development Strategies of the Enterprises of Hospitality Sphere (Інноваційні стратегії розвитку підприємств сфери гостинності)Ilona PIIURENKO, Iryna BANYEVA, Anna KAPLINA and Svetlana DROBYAZKO //Education Excellence and Management of Innovations through Sustainable Economic Competitive Advantage–Madrid. Spain.13-14 November 2019.-P.9477-9486 (Scopus)
- Entrepreneurship recommendations for increasing the consumer destination of tourist product: International aspects (Рекомендації підприємництву щодо збільшення споживчого призначення туристичного продукту/ Ilona Piiurenko. Iryna Banyeva. Anna Kaplina. Svetlana Drobyazko // nternational Journal of Entrepreneurship, 2020, 24 (1 Special Issue), стр. 1–8 Scopus
- Process factors of system security of trading enterprises Ilona PIIURENKO, Shapovalova, I., Husarina, N.,Petrovska, S., Kravchenko, M// Journal of Security and Sustainability Issues, 2019, 9(1), pp. 211–225 Scopus
- Піюренко І. Підвищення економічної стійкості харчових підприємств в умовах кризи. Вісник Хмельницького національного університету. 2020. № 6 С. 250 – 255. фахова
- Піюренко І. Середа Н. Інноваційна діяльність в готельно – ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство, 2023 (55)фахова
- Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 91128 від 30.07.2019 р.: Науковий твір «Практикум «Організація та планування діяльності сільськогосподарських підприємств» («Практикум»)
- Методичні рекомендації для практичних занять та самостійної роботи з дисципліни «Підприємництво в аграрних формуваннях» для здобувачів вищої освіти агрономічного факультету 4 року денної форми навчання напрям підготовки 6.090101 – «Агрономія» /І.О.Банєва, І.О. Піюренко. –Миколаїв:МНАУ, 2013. – 75с.
- Дипломне проєктування з менеджменту інноваційної діяльності : навч. посіб. / [Червен і.І., Гаркуша О.М., Банєва І.О. та ін.] ; за ред.. І.І.Червена, В.Ф.Клочан. – Миколаїв, 2013 – 256 с.
- Організація та планування діяльності сільськогосподарських підприємств: практикум : / [І.І.Червен, І.О.Банєва, Т.Я.Іваненко та ін.]; за ред. професора І.І.Червена.- Миколаїв : МНАУ, 2018.с.205.
- Піюренко І.О. Методичні рекомендації для практичних занять та самостійної роботи з дисципліни «Підприємництво і бізнес-культура» для підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії 2 року навчання зі спеціальності 073 «Менеджмент» – Миколаїв: МНАУ, 2020. – 104 с.
- Організація готельно — ресторанної справи: навч.посіб/ [Брич В.Я., Піюренко І.О., Банєва І.О. та ін.]; за ред. В.Я. Брича. – Київ, 2019 – 484 с.
- Управління сервісною діяльністю: конспект лекцій для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОПП «Готельно – ресторання справа» спеціальності 241 «Готельно – ресторанна справа» денної та заочної форми здобуття вищої освіти. / уклад. : Я.Андрющенко, О. Піюренко,: Миколаїв : МНАУ, 2022. – 200 с.
- Управління сервісною діяльністю: методичні рекомендації до виконання практичних занять та самостійного вивчення дисципліни для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОПП «Готельно-ресторанна справа» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» денної та заочної форми здобуття вищої освіти / уклад. : Я.Андрющенко, О. Піюренко,: Миколаїв : МНАУ,2022. – 35 с. https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/15526
- Товарознавство : метод. реком. до виконання практичних занять і самостійної роботи для здобувачів вищої освіти ступеня «Бакалавр» спеціальності 241 “Готельно-ресторанна справа” денної форми навчання / уклад. : В. С. Кушнірук, І. О. Банєва, І. О. Піюренко, О. В. Величко, С. І. Павлюк. Миколаїв : МНАУ, 2021. 73 с.
- Товарознавство : конспект лекцій для здобувачів вищої освіти ступеня «Бакалавр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» денної форми навчання / уклад. : В. С. Кушнірук, І. О. Банєва, І. О. Піюренко, О. В. Величко, С. І. Павлюк. Миколаїв : МНАУ, 2021. 159 с.
- Інноваційні технології в готельно-ресторанному господарстві: Конспект лекцій для здобувачів першого («бакалаврського») рівня вищої освіти спеціальності 241 « Готельно-ресторанна справа» денної та заочної форми навчання/ уклад. І. О. Банєва, І. О. Піюренко, С. І. Павлюк, В.С. Кушнірук , Т.Я.Іваненко. Миколаїв : МНАУ, 2023. – 76с.
- Інноваційні технології в готельно-ресторанному господарстві: методичні рекомендаціі для виконання практичних занять та самостійної роботи для здобувачів першого («бакалаврського») рівня вищої освіти спеціальності 241 « Готельно-ресторанна справа» денної та заочної форми навчання/ уклад. І. О. Банєва, І. О. Піюренко, С. І. Павлюк, В.С. Кушнірук , Т.Я.Іваненко. Миколаїв : МНАУ, 2023. – 21с.
- Міжнародне стажування в Університеті прикладних наук Вайнштефан – Тріздорф (Erasmus+ staff mobility for training between PROGRAME and PARTNER COUNTRIES) 13-18 листопада 2017 р.
- Сертифікат про міжнародне стажування науково-педагогічних працівників «Management and administration», «Project management», «Market analуsis and business strategy», «International Management», «Foreign trade», «Economics and public administration». The Academy of Management and Administration in Poland, Opole, Poland, May 5-11, 2016.
- Сертифікат про міжнародне стажування науково-педагогічних працівників «Scientific and methodological foundations of entrepreneurship activity», Державний аграрний університет Молдови, м. Кишинів, 15.06.2019 р.
- Національний університет біоресурсів і природокористування України, ННІ неперервної освіти і туризму, Курс «Інноваційна спрямованість педагогічної діяльності». Свідоцтво про підвищення кваліфікації СС00493706/010367-19 від 02 жовтня 2019 року.
- Сертифікат про теоретичну та практичну підготовку в рамках форуму «Управлінська платформа» (підготовка фахівців сфери HORECA), м. Миколаїв, 7-8 грудня 2019 р.
- Ассоціація кулінарів України (АКУ № 506 від 1.03.21)
- Сертифікат успішного проходження онлайн-курсу «Академічна доброчесність в університеті» (3 години) № 061069, (30 вересня 2021р.)
- Підвищення кваліфікації для педагогічних і науково-педагогічних працівників ВНЗ України «Інноваційні освітні технології: європейський досвід та його впровадження у підготовку фахівців з економіки, туризму та готельно-ресторанної справи» Вища школа туризму і екології в Сухій Бескидській, м. Суха-Бескидська, Польща № 09/NS/2022 20.10.2021-.20.01.2022
- Сертифікат підвищення кваліфікації в навчальному центрі готельної та ресторанної справи Optima Hotels & Resorts (120 години/ 4кред.) № 47MFJM-CE000079 (3.10.23р-28.12.23р)